Erişilebilirlik

ABD’den Üçlü Mutabakat Görüşmelerinin Sürmesi Çağrısı


Biden yönetimi, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya ile üçlü görüşmeleri süresiz erteleme kararı almasının ardından, iki İskandinav ülkesinin en kısa zamanda NATO'ya katılmalarını desteklediğini yineledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price’a, günlük basın brifinginde Washington’un Finlandiya'nın İsveç olmadan İttifak’a olası katılımını destekleyip desteklemeyeceği soruldu. Price, ”varsayımsal” olarak nitelendirdiği bu konuda yorum yapmayı reddetti.

Böyle bir sorunun gündemlerinde olmadığını söyleyen Price, ”Bu her zaman Finlandiya ve İsveç'le ilgili yürütülen bir görüşme olmuştur’’ dedi. Price, 28 üyeli bir ittifaktan 30 üyeli bir NATO’ya dönüşümün gerçekleşmesini istediklerini kaydetti.

Price, ABD yönetiminin, üçlü görüşmelerin durmasıyla ilgili Türk yetkililerle temasa geçip geçmediğinin sorulması üzerine, “Bir sonraki görüşme turları iptal edilmedi, ertelendi” vurgusu yaptı.

Sözcü Price, “Bu Finlandiya, İsveç ve Türkiye'nin nerede olduklarını değerlendirmeleri için bir fırsattır. Açıkçası bu istişarelerin devam ettiğini görmek istiyoruz” diye konuştu.

Üçlü mutabakat kapsamında meselelerin Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında çözülmesi gerektiğini belirten Price, “Bu mutabakatın imzalanmasında yanlarında bulunmaktan gurur duyduk ancak nihayetinde biz bu mutabakatın bir tarafı değiliz. Söyleyebileceğim tek şey Finlandiya ve İsveç'in Türkiye ile üçlü mutabakat kapsamında verdikleri taahhütleri yerine getirmek üzere somut adımlar attıklarıdır’’ dedi.

Dışişleri brifinginde Price’ın, Stockholm’deki Türk Büyükelçiliği önünde hafta sonunda Kuran yakılmasıyla ilgili dünkü açıklaması yeniden gündeme geldi.

Price, “Anladığım kadarıyla bu olay bir provokatörün, iki yakın ortağımız olan Türkiye ile İsveç arasına kasten mesafe koymaya çalışan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımıyla ilgili devam eden tartışmayı kasten etkilemeye çalışan bir kişinin işi’’ demişti.

Sözcüye, bu açıklamasının Kuran yakma eyleminde Rusya’nın parmağı olduğu iddialarıyla ilgili olup olmadığı soruldu.

Böyle bir şey ima etmeye çalışmadığını söyleyen Price, “Benim kastettiğim ve İsveçli ortaklarımızın da benzer açıklamalarında gördüğümüz şey, bu faaliyetlerde yer alan kişilerin bazı durumlarda İsveç'in NATO'ya katılmasını istemeyebilecekleri ve Transatlantik İttifakı’nı bozmak isteyebilecekleri gerçeğidir. Gerçek şu ki, İsveç'in değer verdiği sağlam ve köklü demokratik ilkelerden faydalanan bireyler var’’ ifadelerini kullandı.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG