Erişilebilirlik

‘ABD’nin BM’ye Desteğini Kısıtlaması Reform Çabalarını Zayıflatır’


ABD’nin planlanan yeni bütçesinde aralarında Birleşmiş Milletler’in de bulunduğu birçok uluslararası kuruluşa yaptığı maddi desteği azaltma kararının, BM’de yapılması planlanan reformları olumsuz etkileyeceği belirtildi.

Bütçe Dairesi Direktörü Mick Mulvaney önceki gün yeni taslak bütçeyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, küresel yardım programlarında yüzde 28’e varan kesintiler olduğunu açıklamıştı.

Mulvaney, Birleşmiş Milletler’e verilen maddi katkıda kesintilerin olacağına da dikkat çekmişti.

Mulvaney, "Birleşmiş Milletler’in ve diğer kuruluşların da aralarında bulunduğu çeşitli dış yardım programlarına sağladığımız maddi desteği finansman kesinlikle azaltıyoruz. Bu, başkanlık kampanyasını izleyen hiç kimseye sürpriz olmamalı. Başkan, yüzlerce kez yurt dışında yapılan harcamaları azaltıp, ABD içinde harcamaları arttıracağını söyledi” diye konuşmuştu.

'ABD’nin katkısını azaltması uzun vadeli reform planlarını bozar'

ABD’nin Birleşmiş Milletler bütçesinde kısıtlamaya gidecek olmasıyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, Beyaz Saray tarafından yayımlanan 2018 bütçesinin planını gördüklerini söyledi.

ABD'deki bütçe sürecinin karmaşık ve uzun olduğunu ancak bütçe çalışmalarının tamamlanması gerektiğine işaret etti.

Sözcü, ABD’nin Birleşmiş Milletler’e maddi katkısının azaltılmasının uzun vadeli reform çabalarının etkisini zayıflatabileceğini öne sürdü.

'Genel Sekreter Guterres maddi katkıları için ABD’ye minnettar '

Sözcü Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Gurerres’in, Birleşmiş Milletlerin reform sürecinde kararlı olduğunu vurguladı. Gutarres’in , uluslararası toplumun karşılaştığı muazzam zorluklarla mücadele edebilecek daha uygun maliyetli bir organizasyonu oluşturmak içi ABD ve diğer üye ülkelerle de görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Sözcü Dujarric, “Genel Sekreter Gutarres, ABD’nin Birleşmiş Milletler’in kuruluşu ve en büyük mali katkıcısı olarak yıllar boyunca Birleşmiş Milletler’e verdiği destek için minnettar. Ani maddi kesintiler uzun vadeli reform çabalarının etkisini zayıflatacak geçici önlemlerin alınmasını zorlayabilir” dedi.

Halley: 'BM’nin yükünü ABD taşıdı şimdi paylaşma zamanı geldi'

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM bütçesinde kısıtlamaya gidilmesi konusunda yaptığı açıklamada, “Yükü uzun süre biz taşıdık. Birleşmiş Milletler, birçok alanda, olması gerekenden çok daha fazla para harcıyor. Biz katkı yapmaya devam edeceğiz. Diğer ülkelerinde artık adım atması geriyor. Adil paylaşım olmalı” dedi.

Birleşmiş Milletler bütçelerinin çoğu ABD tarafından karşılanıyor

ABD, Birleşmiş Milletlerin yıllık bütçesine en fazla maddi destek sağlayan ülke konumunda.

Küresel organizasyonun genel yıllık bütçesinin yüzde 22’si ABD tarafından karşılanıyor.

ABD’nin Birleşmiş Milletler’in barışı koruma bütçesine katkısı ise yüzde 29. Çin ve Japonya, ise barış koruma bütçesine 10'luk katkıda bulunan ikinci ve üçüncü ülkeler durumunda.

ABD, Birleşmiş Milletler’in genel bütçesine sadece 2015 yılında 594 milyon dolar, barış gücü misyonları için ayrılan barışı koruma bütçesine ise 2,3 milyar dolar katkıda bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG