Erişilebilirlik

ABD'nin Yeni Genelkurmay Başkanından İran'a Uyarı


Orgeneral Martin Dempsey
Orgeneral Martin Dempsey

Başkan Barack Obama’nın yeni atadığı genelkurmay başkanı, İran’ı Irak’taki Amerikan askerlerine saldıran Şii milislere verdiği destekten dolayı uyardı.

Amerika’nın kararlılığını hafife almaması gerektiği yönünde Tahran hükümetini uyaran Orgeneral Martin Dempsey, İran hükümetinin Irak’ın güneyindeki Şii milisleri silahlandırarak, “Beyrut benzeri” bir olayı tetiklemeye çalışabileceğini söyledi.

1983 yılında Lübnan’ın başkentindeki Amerikan deniz piyadelerine ait barakalara bombalı araçla düzenlenen intihar saldırısında 241 asker ölmüş, Amerika iç savaş yaşanan Lübnan’dan çekilmeye zorlanmıştı. Orgeneral Dempsey, İran’ı benzer bir şekilde Amerika’yı Irak’tan çekilmeye zorlamakla suçladı.

Atamasının onaylanmasının beklendiği Senato’da açıklama yapan Orgeneral Martin Dempsey, Tahran hükümetinin hem iddia edildiği gibi nükleer silah geliştirmesinin, hem de Irak’ın güneyindeki faaliyetlerinin, Amerika’nın bölgedeki kararlılığını doğru hesaplayamadığını gösterdiğini söyledi.

Irak’tan bu yıl tamamen çekilmeye hazırlanan Amerikan ordusu, bir süre önce 14 askerini kaybetmiş, son üç yılı kapsayan sürede bir aya düşen en büyük asker kaybını vermişti.

Genelkurmay başkanlığına atanan Orgeneral Dempsey, İran’ı uyararak, Amerika’nın bu tarz saldırılara yanıt vermeyeceğini düşünmemesini istedi.

Mevcut Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen’ın yerini alacak olan Martin Dempsey, geçmişte Irak’ta komutanlık yapmıştı.

XS
SM
MD
LG