Erişilebilirlik

Adalet Bakanlığı Mike Pence’i Sorgulamak İstiyor


ABD Adalet Bakanlığı’nın, eski Başkan Donald Trump’ın 2020 seçimini kaybetmesinin ardından iktidarda kalma çabalarına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence’i tanık olarak sorgulamak istediği bildirildi.

New York Times’ın haberine göre Mike Pence, talebi değerlendiriyor.

Adalet Bakanlığı Mike Pence’i Sorgulamak İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00


Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, 6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan Temsilciler Meclisi komisyonuna ifade vermeyi kesin bir dille reddetmişti.

Ancak Adalet Bakanlığı’nın soruşturmasını komisyonun çalışmalarından farklı bir yere koyduğu belirtilen Pence’in, tanık olarak sorgulanma talebini değerlendirmeye açık olduğu ifade ediliyor.

New York Times’ın haberinde, soruşturma ekibinden bir kişinin Adalet Bakanı Merrick Garland’ın 6 Ocak soruşturmasını denetlemek üzere özel savcı atamasından haftalar önce Mike Pence’in ekibiyle irtibata geçtiği belirtiliyor.

Haberde Adalet Bakanlığı yetkililerinin konuyla ilgili açıklama talebine yanıt vermediği; Mike Pence’in sözcüsünün de açıklama yapmayı reddettiği belirtildi.

Henüz resmi çağrı gönderilmedi

Mike Pence’in soruşturma kapsamında tanık olarak sorgulanması konusundaki görüşmelerin henüz başlangıç aşamasında olduğu, eski başkan yardımcısına henüz resmi olarak bir çağrının gönderilmediği ve sürecin aylar alabileceği belirtiliyor.

ABD’de 2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinde adaylığını açıklayan eski Başkan Donald Trump’ın, Mike Pence’in ifade vermesini engellemek ya da kısıtlamak amacıyla, “yürütme imtiyazı” olarak bilinen ve bazı bilgilerin gizli tutulması imkanı veren ilkeyi işletip işletmeyeceği ise belirsiz.

Kongre saldırısının düzenlendiği 6 Ocak 2021 tarihinde, 2020 başkanlık seçimini kazanan Joe Biden’ın seçim zaferinin tescilleneceği Kongre oturumu yapılıyor ve oturuma dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlık ediyordu.

Trump’ın o sabah saatlerinde düzenlediği mitingin ardından bu oturumu engellemek isteyen Trump destekçilerinin, Kongre binasına doğru yürürken “Mike Pence asılsın” sloganları atması dikkat çekmişti.

2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinde olası adaylar arasında eski Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de adı geçiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG