Erişilebilirlik

Afganistan Savaşı ABD'nin En Uzun Savaşı Olarak Tarihe Geçti


Afganistan Savaşı ABD'nin En Uzun Savaşı Olarak Tarihe Geçti
Afganistan Savaşı ABD'nin En Uzun Savaşı Olarak Tarihe Geçti

7 Ekim, Afganistan'in işgalinin 10'ncu yıldönümü... 11 Eylül saldırılarının ardından Amerikan birlikleri Taleban'ı devrirecek askeri operasyonunu başlatmıştı. Ancak aradan 10 yıl geçti. savaş sürüyor. Hatta, Afganistan savaşı; Amerika'nin en uzun savaşı olarak tarihe geçti.

10 yıl önce Taleban yönetiminin bu kadar hızlı devrilmesi beklenmiyordu. Ancak aradan 10 yıl geçmesine rağmen NATO ve Amerikan birlikleri hala Taleban ve el Kaide unsurlarıyla çatışıyor. 2001 yılının sonuna doğru Amerikan birliklerinin desteğiyle Taleban Kabil’den çıkarılmıştı. Ancak Taleban ve el Kaide militanları Tora Bora dağlarına; sınırın Pakistan tarafına konuşlandı ve çatışmalar o zamandan beri devam ediyor. Bazılarına göre, müttefik askerlerinin sayısı yetersiz. Aslında NATO da bu eleştiriyi kabul ediyor.

Askeri sözcü, Carsten Jaconson, “Geride bıraktığımız yıllar içinde hatalar yapıldı – özellikle 2009’dan önce. En büyük hatamız 2001 ve 2002’de başarılarımızın ardından Taleban’ı küçümsemek oldu. Afganistan’a yeterince asker sevketmedik. Bu yüzden ilerlememiz sınırlı kaldı,” diyor.

O dönem müttefik askerlerinin azlığından yararlanan Taleban ülkeye yeniden girmeye başladı ve bazı toprakları tekrar kazanmaya başladı. NATO birlikleri direnmeye devam etti. Ancak 2003 yılında Amerika’nın dikkati yeni bir savaşa – Irak’a yöneldi. Aynı şekilde savaşın başında elde edilen başarılar zamanla kaybedildi. Amerika Irak’a daha fazla asker sevkedip kontr-gerilla taktikleri uygulamaya, Iraklılar’ı eğitmeye başlayınca durum değişti. Afganistan’da da bu yönde önlemler alınmaya başladı.

Jacobson, “Irak’tan ders alındı. 2008 sonlarından 2009 arasında hem militanları yenilgiye uğratmaya hem de güvenlik güçlerinin sayısını arttırmaya ağırlık vermeye başladık,” şeklinde konuşuyor.

Başkan Barack Obama da dikkatini Afganistan’a yoğunlaştırdı. 2009 yılında asker sayısı arttırıldı.

Pakistan’da konuşlanan Taleban unsurlarına yönelik insansız hava araçlarıyla saldırılar yoğunlaştırıldı. Amerika’nın eski Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen şöyle konuşmuştu: “Afganistan’ın düşmanları ve bize saldırmaktan başka amacı olmayanlara bu yıl büyük darbe indirdik. Konuşlandıkları bölgelerden çıkarıldılar. Yerel halkı etkilemeleri engellendi. İzlerini sürdük. Çok sayıda liderleri öldürdü veya yakalandı.”

Oramiral Mullen aynı zamanda Afganistan’da durumun kırılgan olduğunu söylerken elde edilen kazanımların kaybedilebileceği uyarısında da bulundu. Buarada askeri önlemlerin yanında Taleban’a açılımda da bulunma yoluna gidildi.

Askeri sözcü Jacobson, “Elbette, dostlarınızla barış yapmazsınız, düşmanlarınızla barış yaparsınız. Sonuçta, Afganistan’da silah alanlarla, bu ülkenin gelişmesine karşı duranlarla bir şekilde barış sağlanmalı,” diyor.

NATO kapsamında Afganistan’a asker gönderen birçok ülkenin katılımı 2014 yılında son bulacak. Ancak Afganistan’da savaş göründüğü kadarıyla kolay kolay bitmeyecek.


XS
SM
MD
LG