Erişilebilirlik

Afganistan Savaşı En Çok Sivilleri Etkiledi


Afganistan Savaşı En Çok Sivilleri Etkiledi
Afganistan Savaşı En Çok Sivilleri Etkiledi

Afganistan savaşının 10’ncu yıldönümünde, bağımsız istastiklere göre en az 2700 yabancı asker öldü. Ancak savaşın esas etkilediği kesim siviller oldu. Son 10 yılda binlerce sivil ateş arasında kalarak can verdi.

Taleban yönetimine karşı Amerika liderliğinde başlayan işgal Afganistan’ın tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu.

İnsan hakları gruplarına göre Taleban’ın devrilmesiyle Afganistan’da barış ve kalkınmaya yolaçacak bir dönem başlamalıydı.

Afgan bağımsız insan hakları örgütünden Ahmet Nadir Nadiry, “Taleban yıkıldıktan sonra Afganlar savaşın artık son bulacağını, suçsuz insanların artık öldürülmeyeceğini düşünüyordu,” diyor.

Ancak bu umutlar boşa çıktı. Taleban ve el Kaide militanlarıyla askerler arasında süren çatışmalarda binlerce sivil hayatını kaybetti.

Dört yıl önce Birleşmiş Milletler Afganistan’a Yardım Misyonu ölü sayısı konusunda istatistik tutmaya başladı.

Sivil kayıpların sayısı sürekli olarak arttı. 2007 yılında 1500; 2010 yılında 2700… Bu yılın ilk yarısında 2400 sivil hayatını kaybetti.

Fotoğraf Galerisi

Bir Afgan anne, “Karzai benim oğlumun adını bir sokağa vermeli. O bu savaşta öldü. Karzai gelir kaybımızı karşılamalı,” diyor.

BM yetkilileri ölü sayısını kaydetmenin zorluluğuna dikkati çekti. Birleşmiş Milletler yetkilisi Nazifullah Salarzai, “Sivil ölümlerinin nerede olduğu konusunda çok daha fazla bilgi verilmeli. Saldırıyı kimin düzenlediği bilinmeli. Siviller nerelerden sakınacaklarını öğrenmeli,” diyor.

Yeni bir Birleşmiş Milletler raporuna göre 2011 yılının ilk sekiz ayında ayda ortalama 2100 ayrı şiddet olayı yaşandı. Bu, bir yıl öncesine göre yüzde 40’lık bir artış olduğunu gösteriyor.

İntihar saldırıları sürdükçe de Afgan halkının, sonu belli olmayan acı dolu bir dönem yaşamaya devam etmesinden korkuluyor.


XS
SM
MD
LG