Erişilebilirlik

Afganistan'ın batısında 6,3 büyüklüğünde deprem


Bölgeden çekilen sosyal medya videolarında, çok sayıda kişinin deprem yüzünden evlerinin dışında beklediği görülüyor.
Bölgeden çekilen sosyal medya videolarında, çok sayıda kişinin deprem yüzünden evlerinin dışında beklediği görülüyor.

Afganistan’ın batısında yaşanan 6,3 büyüklüğündeki depremde çok sayıda kişinin öldüğü bildiriliyor. Ancak ölü sayısı bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.

Birleşmiş Milletler’e göre ilk ölü sayısının 320 olduğu bildirildi, yerel Taleban yetkililerine göreyse 100 kadar ölü ve 500 kadar yaralı var.

Yerel Taleban yetkilisi Muhammed Abdullah Jan, depremin en çok Herat’taki Zenda Jan bölgesinde yer alan dört köyde hissedildiğini bildirdi. Bölgede çok sayıda ev hasar gördü.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Dairesi, 6,3 büyüklüğündeki depremin Herat kentinin 40 kilometre kuzeybatısında yer aldığını belirtti. Bu depremi 5,5 büyüklüğünde bir başka artçı izledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Afganistan bürosu, Zenda Jan bölgesine 12 ambulans sevk edildiğini açıkladı. BM’ye bağlı örgüt X üzerinden yaptığı açıklamada, daha fazla ölü ve yaralı haberlerinin gelmeye devam ettiğine dikkat çekiyor. Herat’a telefon bağlantılarının kesilmesi de ölü ve yaralı sayısında tutarsızlıklara yol açıyor. Bölgeden çekilen sosyal medya videolarında, yüzlerce kişinin deprem yüzünden evlerinin dışında beklediği görülüyor.

Deprem Herat’a koşu Farah ve Bagdis bölgelerinde de hissedildi. Herat ayrıca İran’a da komşu. Taleban’ın atadığı Başbakan Yardımcısı Abdülgani Baradar, yaptığı taziye açıklamasında Bagdis’te de ölü ve yaralı olduğuna dikkati çekti.

Taleban yönetimi, yaralıların hastaneye ulaştırılması ve evsizlere barınak sağlanması için yerel örgütlerin deprem bölgesine ulaşması çağrısı yaptı. Ayrıca güvenlik birimlerinden de ellerindeki kaynak ve binaları depremzedelere ayırmaları istendi.

Haziran 2022’de Afganistan’ın doğusunda yaşanan bir deprem en az bin kişinin ölümüne 1500 kadarının da yaralanmasına yol açmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG