Erişilebilirlik

"S-400 Bizim İçin Tercih Değil Zorunluluktur"


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

Türkiye, ABD ve NATO’yla arasında gerginliğe neden olan S-400 füze savunma sistemlerini kurmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki 2021 yılı bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sistemin kurulum ve hazırlıklarına planlandığı şekilde devam edildiğini söyledi.

Akar, Meclis Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmada, “S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi, bizim için bir tercih değil zorunluluktur. Sistemin yani S-400’ün tedariki, deneme ve sistem kontrolları Türkiye için NATO’dan uzaklaşmak anlamına gelmemektedir. Her savunma tedarik programında deneme ve sistem kontrolları yer almaktadır. Bu usuller tedarik programının bir parçasıdır ve tamamıyla teknik bir faaliyettir. S-400 tedarik süreci; siyasi, askeri, ekonomik ve teknolojik boyutlar dikkate alınarak takip edilmekte, sistemin kontrol ve hazırlıklarına planlandığı şekilde devam edilmektedir” dedi.

Akar ayrıca Türkiye’nin, F-35 savaş uçağı projesiyle ilgili olarak da ABD ve NATO’yla kaygıların giderilmesi için ortak çalışma yapmaya hazır olduğunu dile getirdi. Akar, “Ortağı olduğumuz F-35 Projesi ile ilgili olarak, ABD’nin teknik anlamda S-400 ve F-35’lerin uyumluluğu konusundaki herhangi bir kaygısını ele almaya hazırız. Bu kapsamda NATO dahil ortak çalışma grubu teklifimiz halen masadadır” ifadelerini kullandı.

S-400 füze savunma sistemi
S-400 füze savunma sistemi

Türkiye, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ardından F-35 savaş uçağı programından çıkarılmıştı. ABD, ayrıca NDAA olarak bilinen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’yla birlikte Türkiye’ye bu sebeple yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. ABD Temsilciler Meclisi’nden geçen yasa teklifi, Senato’da da kabul edilmesinin ardından onay için ABD Başkanı Donald Trump’ın önüne gidecek. Trump yönetimi, kısa adıyla CAATSA olarak bilinen ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası kapsamında Türkiye’ye getirilen yaptırımları uygulamamıştı. Ancak NDAA’nın yasalaşmasıyla birlikte Türkiye’ye yaptırım uygulaması devreye girecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG