Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarıyla ilgili "soykırım" açıklamasını eleştirerek, "Lütfetsinler, biraz zahmet buyursunlar kendi arşivlerine baksınlar. Bunu ben sadece Sayın Biden için değil bütün Kongre üyeleri için, senatörler, akademisyenler için tavsiye ediyorum" dedi.
Akar, NTV kanalında yaptığı açıklamada, Biden'ın 1915 olaylarıyla ilgili yayımladığı mesajı değerlendirdi.
Biden'ın kendi ülkesinin milli arşivlerine bakması tavsiyesinde bulunan Akar, şöyle konuştu:
"Tümgeneral Guthrie Harbord’ın 1919 yılında Osmanlı topraklarında gezmek suretiyle yazdığı 1600 sayfalık bir rapor var. O rapora baksınlar. O raporda açık ve net bir şekilde, 1915’te herhangi bir şekilde soykırım olmadığını, karşılıklı olumsuzlukların olduğu, Türk ve Ermeni tarafından bazı kayıpların olduğu ve Ermeniler tarafından kiliseden çok cami yakıldığı gibi çarpıcı bilgiler var. Raporda ayrıca 'Türklerle Ermeniler 500 sene yaşamışlar, biz karışmazsak 500 sene daha yaşarlar' gibi tespitler var."
"Bu ifadelerin kabulu mümkün değildir"
Raporun dönemin ABD Başkanı Woodrow Wilson’ın talimatıyla, olaylardan sadece 4 yıl sonra hazırlanmış olduğunu belirten Akar, "Burada katliam söz konusu değil, hele hele soykırım diye bir şey yok. 1600 sayfalık raporda ne katliamdan ne soykırımdan bahsediliyor. Bunun dışındaki bütün konuşmalar tamamen subjektif, duygusal, birtakım kişilerin, grupların etkisiyle hazırlanmış ifadelerdir, kabulü mümkün değildir" dedi.
"Lütfetsinler, biraz zahmet buyursunlar kendi arşivlerine baksınlar. Bunu ben sadece Sayın Biden için değil bütün Kongre üyeleri için, senatörler, akademisyenler için tavsiye ediyorum" ifadelerini kullanan Milli Savunma Bakanı, ABD Başkanı'nın direktifiyle hazırlanan bu rapora bakıp, kararın ona göre verilmesi gerektiğini ifade etti.
"İlave mülteciyi kaldıramayacağımızı ilettik"
Akar'a Türkiye-Suriye-İran-Rusya arasında Moskova'da yapılan toplantı da soruldu.
Moskova'da Rusya, Suriye ve İran savunma bakanları ile istihbarat başkanlarının biraraya gelerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunduğunu dile getiren Akar, "Ülkemizin güvenliği ve terörle mücadele bizim önceliğimiz. Sınırımızın hemen yanı başında bir terör varlığı istemiyoruz ve buna izin vermeyeceğiz. Bunu dile getirdik" dedi.
Akar, Irak ve Suriye başta olmak üzere tüm komşuların toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygılı olduklarını da görüşmede vurguladıklarını kaydetti. Hulusi Akar, şöyle konuştu:
"Artık ilave mülteci girişini kaldıramayacağımızı da yineledik. Birlikte çalışıp, Türkiye’de misafir edilen Suriyeliler'in gönüllü ve güvenli bir şekilde kendi ülkelerine dönmelerini sağlayacak şartları oluşturalım dedik."
Milli Savunma Bakanı ayrıca olası Erdoğan-Esat görüşmesine ilişkin mevcut görüşmelerin olgunlaşması ve sorunların aşılması halinde liderler düzeyinde dörtlü görüşmenin mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.
Savunma Bakanları Aralık'ta da görüştü
Türkiye, Suriye ve Rusya Savunma Bakanları geçen yıl 28 Aralık’ta Moskova’da biraraya gelmişti. İran’ın da toplantılara katılımıyla dört ülkenin Dışişleri Bakan Yardımcıları ise bu ay başında yine Moskova’da görüşmüştü.
Ankara ile Şam arasındaki temas bir süredir devam ediyor. Ancak Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la "Türk askeri Suriye’nin kuzeyinden çekilmedikçe görüşmeyeceğini" söylemişti.