Erişilebilirlik

Alman Liderlerin Seçim Yorumları Olumsuz


Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer
Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer

Almanya'da Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer Ankara ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istedi

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı için adeta bir güven oylaması niteliği kazanan 30 Mart yerel seçimlerinin ardından Almanya’daki siyasetçi ve gözlemcilerin farklı değerlendirmeleri sürüyor. Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer Ankara ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istedi.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00
Linki indirmek için

Scheuer’e göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, rakiplerine ve kendisini eleştirenlere yönelik ‘Tehditkâr sözleriyle ülkesini AB üyeliğinden uzaklaştırmak istediğini gösteriyor.’ Ankara’nın AB değerlerine sırt çevirdiğini öne süren CSU Genel Sekreteri, Türkiye için ‘imtiyazlı ortaklık’ seçeneğinin bile masadan kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Başbakan Angela Merkel’in liderliğini yaptığı Hristiyan Demokrat Parti’nin (CDU) Dış Politika Sözcüsü Philipp Missfelder de, ’NATO ortağımıza yönelik zor bir durumla karşı karşıyayız, bir yandan Türkiye’ye müttefik olarak ihtiyaç duyarken ülkedeki ilerleme buna eşit bir şekilde olmuyor, Türkiye’deki gelişmelere kayıtsız kalamayız’ şeklinde konuştu.

Türkiye’deki son gelişmelerin CDU’nun yarın yapılacak parti genel kurultayında da ele alınması bekleniyor. 25 Mayıs’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinin stratejisinin saptanacağı kurultayda CDU’nun Ren-Taunus bölgesi örgütünün Türkiye ile müzakerelerin durdurulması şeklindeki önergesi oylamaya sunulacak. Söz konusu önergede, CDU’nun Türkiye’nin tam üyeliğini red ettiği, Facebook ve Twitter’in yasaklanmasının bu tutumunun ne kadar doğru olduğunu ispatladığı, ülkenin Avrupa’nın ortak değerlerini paylaşmadığı ve bunlara zorla ayak uydurması konusunda baskı yapılmasının da doğru olmadığı savunuluyor.

Başbakan Merkel’in de kurultayın açılış konuşmasında Türkiye’ye değinmesi bekleniyor.

Sosyal Demokrat SPD’in Federal Parlamento eski milletvekili ve İslam politikaları sözcüsü Lale Akgün de son yaşanan gelişmelerin, Türkiye’yi AB’den uzaklaştırdığını savunuyor.

Başbakan Erdoğan’ın seçim sonrası yaptığı balkon konuşmasındaki açıklamaların modern bir Türkiye ile uyuşmadığını savunan Akgün, başbakanın demokrasiye zarar verdiğini iddia ediyor.

AKP’li siyasetçilerle bağlantılı yolsuzluk iddialarının ve Fethullah Gülen cemaatiyle yaşanan gerilimin seçmeni etkilemediği şeklindeki yorumlara katılmadığını belirten SPD’li politikacı, seçimde şaibe olduğu iddialarının görmezden gelinemiyeceğini savunuyor ve Türkiye'yi önümüzdeki dönemde zor bir süreçin beklediğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG