Erişilebilirlik

“Almanlar İslam’ı Tehdit Olarak Görüyor”


Almanya’nın en saygın vakıfları arasında yer alan Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan yeni bir araştırma Almanlar’ın büyük çoğunluğunun ülkede yaşayan Müslümanlar'ı ve İslam dinini tehdit olarak algıladığını ortaya koydu. Buna göre,

Alman toplumunun yüzde 57'si İslam'ı bir tehdit olarak görüyor. Ülkede yaşayan Müslümanları ve İslam’ı tehdit olarak tanımlayanların büyük bir bölümü aşırı sağcı değil, tahminlerin tersine yüzde 52’si siyasi görüşünü ‘solcu ve ortanın sağı’ olarak tanımlıyor.

İslam’ı tehdit olarak görenlerin yüzde 50’si ise üniversite mezunu. Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri, olumsuz görüş bildirenlerin genelde Müslümanlarla bağlantısı olmaması.

Dinler ve toplumsal yaşam üzerine yapılan ‘Din monitorü’ adlı araştırmaya göre, Almanya'da yaşayan Müslümanlar'ın yüzde 90'ı, demokrasiyi 'iyi bir yönetim biçimi' olarak niteliyor. Paris’deki terör saldırısından bir gün sonra yayınlaması nedeniyle de büyük yankı bulan araştırmada dikkati çeken bir diğer sonuç, Almanların büyük bir bölümünün İslam’ı ‘Almanya toplumunun bir parçası’ olarak görmemesi. Buna göre fikri sorulan Almanların yüzde 61'i İslam'ın Batı dünyasına ve Almanya’ya uygun olmadığını düşünüyor. Bu sayı iki yıl önce yapılan benzer bir araştırmaya kıyasla yüzde 9’luk artış anlamına geliyor.

Katılımcıların yüzde 40’ı ülkede yaşayan Müslümanlar nedeniyle kendilerini ‘kendi vatanlarında yabancı hissettiklerini’ belirtirken, şok edici bir sayı her dört Alman'dan birinin Müslümanlar'ın Almanya'ya gelmesinin yasaklanmasını talep etmesi.

937 Müslüman olmayan Almanın cevaplarının değerlendirildiği araştırmanın çarpıcı bir diğer sonucu, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı batıdaki eyaletlerde İslam'ı tehdit olarak algılayanların oranının daha düşük, doğu eyaletlerinde ise bu oranın çok daha yüksek olması.

Araştırmayı değerlendiren uzmanlar ‘Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar-PEGİDA’ hareketinin göçmen oranının yüzde 20’lere ulaştığı Berlin, Münih ve Köln gibi kentlerde değil de, yüzde bir olduğu Dresden gibi bir kentte güçlenmesini hatırlatarak, Doğulu Almanların doğrudan temas etmediği, bilmediği bir dinin mensuplarına sadece medyadan tanıdıkları görüntü ve yorumlar çerçevesinde tepki verdiği görüşünü savunuyor.

PEGİDA Almanya’da ‘aşırı sayıda Müslüman’ olduğunu ve Müslümanların kendi yaşam tarzlarını zorla çoğunluk toplumuna kabul ettirerek, Almanya’yı Hıristiyanlık değerlerinden uzaklaştırdığını öne sürüyor. PEGİDA eylemcileri, ‘Doğu eyaletlerinin de bir gün Batı’daki kadar fazla Müslüman nüfusunun olmasını bekleyemeyiz’ şeklinde bir tezi savunuyorlar. Araştırmanın 25 yaşın altında olanların sadece yüzde 39'unun İslam’ı tehdit olarak algıladığını ortaya çıkarması ise günlük yaşamlarında Müslüman kökenlilerle daha yakın ilişkisi olan bu grubun İslamofobik görüşleri daha az benimsemesine yol açan neden olarak yorumlanıyor.

Araştırmada görüşleri ayrıca sorulan Müslümanların yüzde 90'ının, demokrasiyi 'iyi bir yönetim biçimi' olarak nitelemesi ve yüzde 92’sini kendisini toplumun bir parçası olarak tanımlaması Müslümanların İslamofobik tavırlara rağmen Almanya'yı vatanları olarak görmesi olarak yorumlanıyor. Bu arada araştırma kapsamında yayınlanan sayılara göre, Almanya’da dört milyona yakın Müslüman kökenli göçmen yaşıyor. Bunların yüzde 74’ü Sünni, yüzde 13’i Alevi, yüzde 7’si ise Şiî mezhebinden.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG