Erişilebilirlik

AB Vatandaşlarına İşsizlik Yardımı Verilmeyebilir


Adalet Divanı, Romanya ve Bulgaristan gibi AB ülkelerinden Almanya’ya göç edenlere sosyal yardım verilmek zorunda olmadığı yolunda karar aldı. Karara göre sosyal sisteminden yararlanmak için Almanya'ya gelen işsiz göçmenlere sosyal yardım yapılmayacak

AB üyesi ülkelerden Almanya’ya gelen göçmenlere sosyal yardım verilmesi ile ilgili tartışmalar bugün Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı karar sonrasında yeni bir boyut kazandı.

Adalet Divanı, Romanya ve Bulgaristan gibi AB ülkelerinden Almanya’ya göç edenlere sosyal yardım parası verilmek zorunda olmadığına karar verdi. Karara göre sosyal sisteminden yararlanmak için Almanya'ya geldiği anlaşılan işsiz göçmenlere Almanya’da ‘Hartz IV’ olarak tanımlanan sosyal yardım yapılmayacak.

Adalet Divanı Almanya’nın söz konusu göçmenlere ülkeye geldikleri ilk üç ay boyunca yardım parası ödemek zorunda olmadığına da karar verdi, buna göre ülkede yaşadıkları ilk beş yıl boyunca kendi hayatlarını idare edebilecek kadar para kazananlar sosyal yardım hakkına kavuşacak.

2010 yılından beri oğluyla birlikte Almanya'da yaşayan bir Romanyalı kadının işsiz olduğu için sosyal yardım almak üzere yaptığı başvurunun reddedilmesi ve yetkili mahkemenin de kararı Avrupa Adalet Divanı'na bırakmasıyla alınan kararı hukukçular AB’de iş gücünün serbest dolaşımı açısından dönüm noktası olarak tanımlıyor.

Almanya da sosyal güvenlik yasalarının ulusal yetki alanına girdiğini belirterek, alınan kararın AB normlarının değişmesine yol açacağını öne sürüyor. Normal şartlar altında her AB vatandaşının bir başka üye ülkede 90 gün boyunca iş arama hakkı var. Bu sürenin sonunda iş bulamayanlara sosyal yardım hakkı doğuyor.

Ancak 1 Ocak 2014’den bu yana Romanya ve Bulgaristan'a da istihdam piyasasında serbest dolaşım hakkı verilmesi sonrasında bu hakkın istismar edildiği ve Bulgar ve Romen göçmenlerin çoğunluğunun sosyal sisteminden yararlanma amacıyla Almanya’ya geldiği yönünde tartışmalar başladı.

Özellikle koalisyon ortağı muhafazakar CSU partisinden politikacılar, işsizlik ve sosyal yardım parası almak için bir ‘yoksul insan akını’ yaşandığını savunurken, yoksul AB ülkelerinden gelen göçmenlerin sosyal sisteminden yararlanmasının zorlaştırılmasını talep etti.

CSU son seçimlere ‘sosyal devleti dolandıran kapı dışarı edilir' sloganıyla girmişti. Siyasi gözlemciler konuyla ilgili tartışmaların ülkedeki yabancı düşmanlığının ve göçmenlere yönelik önyargıların artmasına neden olduğu görüşünde.

Ancak konuyla ilgili tartışmalar İngiltere ve Belçika gibi başka zengin AB ülkelerinde gündemi belirliyor. Belçika ülkede çalışan fakat geliri yüksek olmayan Avrupa Birliği vatandaşlarını uzun işsizlik durumuna sınır dışı etmenin önünü açarken, İngiltere ise yalnızca kişi başına düşen milli gelirin kendilerinin üzerinde olduğu AB üyesi ülkelerden işgücü göçüne izin verilmesini gündeme getirdi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG