Erişilebilirlik

Almanya'da Çin'den Gelen Yolculara Test Zorunluluğu


Çin'in, sıfır COVID politikasını gevşetme ve 8 Ocak'ta sınırlarını yeniden açma kararının ardından, Almanya Çin'den gelen yolculara test zorunluluğu getirdi.

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, Çin'den Almanya'ya uçan tüm yolcularda zorunlu olarak negatif COVID-19 testi ibrazı aranacağını, bunu ibraz edemeyenlerin ise havalimanlarında test yaptırmak zorunda kalacağını açıkladı. Bakan, ayrıca "Virüs varyantlarını tespit etmek için girişte rastgele testler de yapılacak ve uçakların atık suları analiz edilecek" dedi.

Lauterbach, söz konusu uygulama için Almanya'ya havalimanlarından giriş yönetmeliğinin kısa vadede değiştirileceğini de bildirdi.

Sağlık Bakanı, Çin'e giden ve Çin'den gelen tüm yolculara tıbbi maske takmalarının tavsiye edildiğini ekledi.

2022'nin son gününde, Çin'den Almanya'ya havayoluyla gelen yolculara COVID-19 testi zorunluluğu getirilip getirilmemesine ilişkin değerlendirmede bulunan Lauterbach, bu konuda Avrupa Birliği (AB) Sağlık Komiseri Stella Kyriakides ile görüştüğünü belirterek, "Mevcut durumda, gördüğümüz varyantlar bilinen varyantlar olduğundan bu tür test zorunlukları henüz gerekli değil" demişti. Lauterbach, bu konuda AB'nin eş güdümlü hareket etmesi gerektiğini kaydetmişti.

Alınan yeni karar sonrasında AB'nin dün akşam açıkladığı Çin seyahatleriyle ilgili tavsiyesine atıfta bulunan bakan, bunu "iyi bir karar" olarak nitelendirdi.

İsveç'in dönem başkanlığını yürüttüğü AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, yolcuların COVID-19 testi yaptırmaları doğrudan zorunlu tutulmamıştı. Ancak AB ülkelerinin Çin'den gelen tüm yolculardan uçuştan 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu test istemesinin de "güçlü şekilde teşvik edileceği" bildirilmişti.

Almanya'nın yanı sıra, Belçika ve İsveç gibi başka AB ülkeleri de zorunlu testlerin yapılacağını açıkladı.

Alınan karara göre, İsveç'e Çin'den gelenlerin Cumartesi gününden itibaren ve başlangıçta üç hafta boyunca negatif test sunmaları gerekiyor.

Fransa, İtalya ve İspanya gibi AB ülkeleri de geçtiğimiz günlerde Çin'den gelen yolcuların negatif Corona testi sunmalarını kararlaştırmıştı.

İngiltere, bugünden itibaren Çin'den direkt uçuşlarla seyahat eden kişilerden kalkış öncesi COVID-19 testi yaptırmalarının isteneceğini kaydetti. 8 Ocak'tan itibaren ise, Çin'den gelen yolcuların ülkeye vardıklarında teste tabi tutulmaları gerekecek.

Almanya’dan XBB.1.5 uyarısı

Öte yandan tüm dünyada endişeye neden olan COVID-19'un yeni varyantı XBB.1.5 hakkında konuşan Alman Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, varyantın ABD'de enfeksiyon sayısında artışa yol açtığını belirterek, "XXB.1.5'in Almanya’da da görülüp görülmeyeceğinizi yakından takip ediyoruz" dedi.

Bakan, XXB.1.5'in, şu ana kadar aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu toplam 29 ülkede tespit edildiği bilgisini verdi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) verdiği bilgilere göre, 2022'nin son haftasında yeni Corona virüsü vakalarının yüzde 40,5'ini yeni alt varyant oluşturdu.

Çok sayıda sağlık uzmanı, XXB.1.5'in Almanya'ya da gelmesinin an meselesi olduğunu belirterek, yeni varyantın daha önceden hastalanmaya bağlı olarak oluşan bağışıklığı yendiğini ve bulaşıcılığının yüksek olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG