Erişilebilirlik

"Yeni Varyant Yok Ancak Çin Yeterli Bilgi Paylaşmıyor"


Çin'de COVID-19 hızla tırmanışa geçiyor.
Çin'de COVID-19 hızla tırmanışa geçiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çinli bilim adamlarıyla biraraya gelmesinin ardından Pekin'in ülkede yeniden yükselen COVID-19 vakalarıyla ilgili doğru bilgi vermediği sonucuna vardı. Ancak sunulan veriler yeni bir varyantın henüz ortaya çıkmadığını gösterdi.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisinde COVID-19 hızla tırmanışa geçerken Birleşmiş Milletler'e bağlı kurum yarın üye ülkeleri bilgilendirmek amacıyla yeniden Çinli bilim adamlarıyla toplanma kararı aldı.

Çin'in üst düzey bilim adamlarının WHO'nun teknik danışma heyetine sunduğu veriler, 1 milyar 400 milyon nüfuslu ülkede henüz yeni bir Corona virüsü varyantına rastlanmadığını ortaya koydu.

Bunun Pekin'in sıfır COVID politikasını aniden terk etmesinin ardından salgının yeniden artmasıyla ortaya çıkan kaygıları az da olsa azaltması bekleniyor.

WHO acil durum başkanı Mike Ryan yaptığı açıklamada "Çin'in yayınladığı son rakamların hastane kabul, yoğun bakım ve ölümler konusunda hastalığın gerçek etkilerini yansıtmaktan uzak kaldığına inanıyoruz" dedi.

Ryan, Cenevre'deki basın toplantısında WHO'nun, Çin hükümetinin COVID ölümü tanımlamasının "çok dar" olduğuna inandığını söyledi.

Ryan, ellerindeki verilerin hala tam olmadığını da ekledi.

Geçen ayın sonunda dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, COVID-19'la bağlantılı ölüm tanımlamasını daraltarak yalnızca zatürre ve solunum sorunlarından kaynaklanan ölümleri COVID'le bağlantılı olarak değerlendirmeye başladığını bildirmişti. Bu durum dünya genelindeki sağlık uzmanları tarafından şüpheyle karşılanmıştı.

WHO, ölümlerin olası veya doğrulanmış enfeksiyonu olan bir hastada "klinik olarak uyumlu bir hastalıktan" kaynaklanıyorsa ve travma gibi başka bir ölüm nedeni yoksa, COVID-19'a atfedilmesi gerektiği görüşünde.

Çin, sıfır COVID politikasını kaldırmasından bu yana günde 5 ya da daha az ölüm ilan etti. Ancak birçok cenaze evi ve hastane yoğunluktan şikayet ediyor ve uluslararası sağlık uzmanları önlem alınmazsa Çin'de bu yıl en az 1 milyon COVID ölümü gerçekleşmesini beklediklerini söylüyor.

WHO uyarı ve yanıt bölümü başkanı Abdi Rahman Mahamud, ailelerin birkaç hafta sonra Çin Yeni Yılı tatili için toplanacağı ve yeni bir enfeksiyon dalgasının ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

Mahamud, aşı oranının artması ve halkın kendini korumak için maske takması gerektiğini kaydetti.

Bununla birlikte WHO yüksek sayıda ölüm tahminini yineledi.

WHO yetkilisi Maria van Kerkhove, ölümlerin önlenmesinin mevcut önlemlere bağlı olduğunu söyledi ve WHO'nun hayat kurtaran araçlara erişim, salgının etkili olduğu bölgelerde sağlık sektörü sorunlarıyla mücadele gibi konularda Çin'le birlikte çalıştığını kaydetti.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus da Çin'e hastaneye yatış, ölümler ve gerçek zamanlı gen dizilimi konusunda hızlı ve düzenli bilgi paylaşması çağrısında bulundu.

Tedros, WHO'nun Çin'de hayatların risk altında olmasından endişe duyduğunu ve takviye dozlar dahil ağır hastalık ve ölüm karşısında aşılamanın önemini vurguladığını söyledi.

Tedros, Çin'de virüsün çok yaygın olduğunu ve kapsamlı bilgi akışı olmadığını, bu nedenle bazı ülkelerin kendi vatandaşlarını korumak için yolculara test yapmak gibi önlemler almasının anlaşılır olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG