Erişilebilirlik

Dünya Çin'deki Salgından Kaygılı


COVID önlemlerinin kaldırıldığı Çin'de hastaneler baskı altında.
COVID önlemlerinin kaldırıldığı Çin'de hastaneler baskı altında.

Çin'deki yeni salgın dalgası dünyaya yeni varyantlar yayılabileceği endişesine neden oluyor. Bu nedenle birçok ülke, Çin'den gelen yolculara COVID-19 testlerini zorunlu tutmaya başladı. Çin hükümetinin olası yeni mutasyonlar konusunda dünyayla hızlı bilgi paylaşımında bulunmayabileceğinden de endişe ediliyor.

Henüz Çin'den yeni varyant haberi gelmedi ancak Çin'in 2019'da ortaya çıkan Corona virüsü konusunda dünyaya açık olmadığı hatırlanıyor.

ABD, Japonya, Hindistan, Güney Kore, Tayvan ve İtalya Çin'den gelen yolculara test zorunluluğu açıkladı.

ABD, Çin'deki enfeksiyonlardaki artışa dikkat çekiyor ve virüs türlerinin genom dizilimi dahil bilgi eksikliği olduğunu söylüyor.

Tayvan ve Japonya'daki yetkililer de benzer kaygıları dile getirdi.

"Şu anda Çin'de pandemi durumu şeffaf değil" diyen Tayvan'ın salgın hastalık kontrol merkezi başkanı Wang Pi Sheng, Çin'den az bilgi alınabildiği ve bunların da çok doğru olmadığını kaydetti.

Tayvan, Çin'den gelen herkese 1 Ocak'tan itibaren test yapmaya başlayacak. Yaklaşık 30 bin Tayvanlı'nın Çin Yeni Yılı tatilinin ardından bu ay Tayvan'a dönmesi bekleniyor.

Japonya da Çin, Hong Kong ve Macao'dan belli havaalanlarına uçuşları kısıtlamaya yarından itibaren başlayacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin ise yaptığı açıklamada, birçok ülkenin Çin'den gelen yolcular için uygulamalarını değiştirmediğini söyledi. Sözcü önlemlerin tüm ülkelere eşit uygulanması gerektiğini kaydetti.

Her bir yeni enfeksiyon Corona virüsünün mutasyona uğraması için zemin hazırlıyor. Bilimadamları yeni dalganın, yeni bir mutasyonun dünyaya yayılmasına neden olup olmayacağını söyleyemiyor ancak bunun olabileceği düşüncesi endişeye yol açıyor.

Çinli sağlık yetkilileri yeni dalgaya Omicron'un başka yerlerde de görülen versiyonlarının neden olduğunu söylüyor, ancak virüsün olası kaygı verici mutasyonlarının tespit edilebilmesi için bir gözlem sistemi de kurulmuş değil.

Çin Hastalık Kontrol Merkezi baş uzmanı Wu Zunyou ise yaptığı açıklamada, Çin'in her zaman bulduğu yeni varyantlar konusunda dünyayı zamanında bilgilendirdiğini söyledi ve "Sır saklamıyoruz. Tüm çalışmamız dünyayla paylaşılıyor" diye konuştu.

Alman Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Guelde, yetkililerin henüz Çin'deki salgın dalgasında tehlikeli bir varyantın ortaya çıktığına dair işaret almadıklarını ancak durumu izlemeye devam ettiklerini bildirdi. Çin'de yaygın olan varyantın Avrupa'da aktif olan varyantlardan biri olduğunu belirten Avrupa Birliği de durumu inceliyor.

WHO: "Çin'in daha çok bilgi paylaşmasına ihtiyacımız var"

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO'nun Çin'deki salgının boyutu konusunda, özellikle de hastaneye yatış ve yoğun bakım rakamlarıyla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Çin ülke genelinde çıkan protesto gösterilerinin ardından bu ayın başında pandeminin başlangıcından bu yana sürdürdüğü katı önlemleri terk etmiş ve virüsün hızla yayılmasına izin vermişti.

Çin'de bugüne kadar uygulanan "sıfır COVID" politikasıyla pandeminin başlamasından bu yana dünyaya kıyasla daha az vaka görülmüştü.

İlaçlar tükendi, hastaneler doldu

Vakaların artması grip ilaçlarının tükenmesine, kliniklerde uzun kuyruklar oluşmasına ve acil servislerinin kapasitesinin dolmasına neden oldu. Çin'de yaygın olan ölü yakma işlemlerinin sayısı birkaç katına çıktı. Bazı cenazeevleri ailelerden cenaze işlemlerini bir sonraki aya bırakmalarını istedi.

Çin basını salgının boyutunu tam olarak vermiyor ve hükümet yetkilileri de Batı medyasının durumu abarttığını söylüyor.

Çin'de resmi makamlar dün COVID-19'dan bir kişinin öldüğünü gösterdi. Bu sayı Salı günü üçtü. Ancak yabancı hükümetler ve salgın hastalık uzmanları rakamın gerçekte çok daha yüksek olduğu görüşünde.

Çin yalnızca zatürre ve solunum yetmezliğinden ölenleri COVID'le bağlantılı ölüm olarak kabul ediyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde, işçiler ve alışveriş yapanların hastalanmasıyla yakın vadede fabrika üretimi ve tüketiminde bir yavaşlama olması bekleniyor.

Çin'de özellikle temasın yoğun olduğu hizmet sektörü, virüse karşı kısıtlamalardan etkilenmişti.

Yeniden açılmanın Çinli turistlerin bir zamanlar küresel olarak yılda 255 milyar dolar getiren dünyanın dört bir yanındaki alışveriş caddelerine dönme olasılığını da artırıyor.

Pandeminin başlamasından bu yana Çin'de ölü sayısı resmi rakamlara göre 5 bin 246 olarak açıklandı. ABD'de ise 1 milyondan fazla ölüm yaşandı. Hong Kong, 11 binden fazla ölüm bildirdi.

XS
SM
MD
LG