Erişilebilirlik

Almanya: Thilo Sarrazin Türklere Yönelik Eleştirilerinde Israrlı


Müslüman göçmenlere ilişkin açıklamaları tepki yaratan Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin, siyasi gündemi yoğun meşgul etmeye devam ediyor. Sarrazi’nin kitabının tanıtım konuşmasında Türk ve Müslüman göçmenlere yönelik eleştirilerini tekrarladı

Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine paralel aynı zamanda Sosyal Demokrat Parti SPD üyesi de olan Thilo Sarrazin, Türk ve Müslüman göçmenleri aşağılayıcı açıklamalarını tüm tepkilere rağmen bugün de sürdürdü. ‘Almanya Kendini Yok Ediyor’ adlı kitabının tanıtım toplantısında konuşan Sarrazin, Türk ve Arap göçmenlerin düşük eğitim ve zeka seviyeleri ve yüksek çocuk oranları ile toplumun ekonomik ve kültürel istikrarını tehlikeye soktuğunu ve Almanya'nın da İslamlaşma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu savundu. Kendisini ırkçı ve yabancı düşmanı olarak suçlayanları, kitabını anlamamakla itham eden Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi, ırk ve halkları birbirinden ayıran genlerin var olduğu yönündeki tezinin bilimsel araştırma ve sonuçlara dayandığını ve doğru olduğunu tekrarladı. Sarrazin dün bir gazeteye yaptığı açıklamada, ulusların kültürel özelliklerinin efsane olmadığını, nitekim Museviler'de olan ortak genin kendilerini başkalarından ayırdığını söylemişti. Bu sözlerden sonra Başbakan Angela Merkel, Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu’na Sarrazin’i görevinden alması yönünde çağrı yapmıştı. Bugün olağanüstü bir toplantı yapan banka yönetimi ise, Sarrazin’e bankanın itibarına zarar verdiği gerekçesiyle sözlü uyarıda bulundu ve gelecek Çarşamba günü kendisini savunması için görüşmeye çağırdı. Gözlemciler, banka yönetiminin Sarrazin’i kendiliğinden istifa etmesi için iknaya çalıştıklarını belirtiyorlar. Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeleri sadece Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor yada görevinden alınabiliyor. Basın toplantısında İslam karşıtı bir parti kurmayı düşünmediğini, amacının uyum konusunda yapılan hatalarla ilgili toplumu uyarmak ve siyasetçileri uyandırmak olduğunu söyleyen Sarrazin’in üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti SPD ise, Sarrazin’in parti üyeliğinin iptali için işlem başlattı. SPD Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekili Ülker Ratzewill, Sarrazin’in partinin sosyal demokrat temel görüşlerine ters düşen tezleriyle SPD’de yeri olmadığını savunuyor.

Bu arada çok sayıda Türk ve Müslüman örgütü bugün Berlin’de ortak bir basın toplantısıyla Sarrazin’in tezlerini kınadılar. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİP sözcüsü Pınar Çetin, Sarrazin’in Türk ve Müslüman karşıtı açıklamaları ile toplumunu provoke etmeye çalıştığını, Almanya’daki Türk kamuoyunun ise bu provokasyona gelmeyerek soğukkanlı tepki vermesi gerektiği görüşünde.

Öte yandan özellikle muhafazakar görüşlü medya yorumcuları tarafından ‚sessiz çoğunluğun sesi’ olarak tanımlanan Sarrazin’in kitabının 70 bin adet olan birinci baskısı ilk satış gününde tükendi.

XS
SM
MD
LG