Erişilebilirlik

Thilo Sarrazin Görevden Alındı


Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu, Türkler başta olmak üzere Müslüman göçmenleri sürekli olarak eleştiren yönetim kurulu üyesi Thilo Sarrazin’i görevden aldı.



Almanya´da Türk ve Müslüman göçmenlere yönelik dışlayıcı tezleriyle gündemi belirleyen Thilo Sarrazin´in, siyasi partiler, sendikalar ve Türk lobisinden gelen tepkilere karşın Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etmemesi üzerine harekete geçen bankanın yönetim kurulu tarihi bir karar aldı ve Sarrazin’i görevden uzaklaştırmak üzere gerekli işlemlere başladı.

Bankanın bir sözcüsü, Frankfurt kentinde yaptığı açıklamada Sarrazin’in görüşlerinin dinlendiğini, kendini savunma hakkı verildiğini, ancak bankanın davranış ve etik kurallarına uymadığının saptandığını açıkladı. Buna göre Federal Banka Sarrazin'in görevden azledilmesi sürecini başlatma kararını oy birliğiyle aldı.

Federal Banka, tarihinde ilk kez bir üyesini azletme kararı alırken, yasal düzenlemelere göre bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı Christian Wulff devreye girecek ve Sarrazin’i resmen görevden alacak, çünkü Almanya’da bir Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesini sadece Cumhurbaşkanı göreve atıyor yada görevden alabiliyor. Wulff dün yaptığı açıklamada, Sarrazin’in Almanya’ya uluslararası alanda zarar veren açıklamalar yaptığını söylemiş, Federal Banka’nın azletme kararını vakit geçirmeden onaylayacağını ima etmişti. Sarrazin’in karara karşı Çalışma Mahkemesi’ne başvurması bekleniyor.

Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Sarrazin´in azledilmesini doğru bir adım olarak nitelerken, popülist sözleriyle sadece kitabının satış sayısını arttırmayı amaçladığını ve politikacıların, “Sarrazin’in vereceği derse ihtiyaçları olmadığını” söyledi.

Başbakan Angela Merkel’in Hristiyan Birlik Partisi Yönetim Kurulu üyesi Emine Demirbüken de, Sarrrazin’in görevinden alınmasıyla Alman Merkez Bankası’nın ırkçı bir provokatörden kurtulduğu görüşünde.

Öte yandan Sarrazin’in Türkleri ve diğer Müslüman göçmenleri hedef alan görüşlerinin yer aldığı ‘Almanya Kendini Yokediyor’ adlı kitabının bu günlerde planlanan okuma akşamları güvenlik endişesiyle iptal edildi. Yetkililer, aşırı solcu grupların okuma etkinlikleri sırasında gösteri düzenleyeceğini haber aldıklarını ve bu yüzden okumaların iptal edilmesini önerdiklerini açıkladı. Almanya’da yaşayan Müslümanlar ve Yahudiler’e karşı ırkçılığa varan ayrımcı ve suçlayıcı ifadeler kullanan, Türkler yüzünden Almanya'nın aptallaştığını, Müslüman ailelerin sosyal sistemi sömürdüğünü ve ülkedeki Müslüman nüfusun Almanya’nın geleceğini ve kültürünü tehlikeye soktuğunu savunan Sarrazin’in kitabı, listelerde birinci durumda. Yapılan kamuoyu araştırmalarında, Almanların yüzde 90’ı Sarrazin’in görüşlerinin doğru olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG