Erişilebilirlik

Almanya ve Avusturya'ya Mülteci Girişi Sürüyor


Pazar günü Münih tren istasyonuna giriş yapan mülteciler
Pazar günü Münih tren istasyonuna giriş yapan mülteciler

Almanya ve Avusturya bugün de sınırdan gelen binlerce mülteciye sınırlarını açmaya devam etti. Mültecilerin çoğu Avrupa’nın en zengin ülkesi olan Almanya’ya gitmeyi tercih ediyor. Yetkililer günün sonunda en az 8 bin mültecinin giriş yapmasını beklediklerini açıkladı. Almanya bu yıl 800 bin mülteci kabul edeceğini bildirmişti.

Avrupa Birliği üyeleri beklenmedik mülteci akını yüzünden alacakları tavır konusunda bölünmüş durumda. AB’nin dış politikadan sorumlu yetkilisi, mülteci sorununun kalıcı olduğu uyarısında bulunarak üye ülkelerden bu soruna yönelik ortak tutum geliştirmesini istemişti.

Papa Françesko da Avrupa’daki tüm kiliselere bir mülteci ailesini ağırlama çağrısında bulundu.

Sen Piyer Meydanı’nda halka ve turistlere hitap eden Papa, Vatikan’daki iki kilisenin iki mülteci aileyi kabul edeceğini açıkladı.

Öte yandan Suriye sınırından Türkiye’ye giren mülteciler, bölgedeki Amerika’nın Sesi muhabirine yaptıkları açıklamada, sınırdan geçenlerin çoğunun mülteci kamplarına kayıt yaptırmak yerine doğrudan otobüs terminaline gidip Avrupa ülkelerine ulaşabilmek için Türkiye’nin sahil kasabalarına yola çıktığını söylüyor.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya kaldığına dikkati çekerek, mültecilerin kötüleşen durumu ve insan kaybının artmasının bu sorunu çözme konusunda uyarı haline geldiğini söyledi.

Çoğu Suriyeli, Afganistanlı, İranlı, Eritre ve Somalili mültecilerin çoğu trenler ve otobüslerle Budapeşte’den Avusturya ve oradan da Almanya’ya gönderildi.

Avrupa Birliği’nin sınırlarında biriken sığınmacılarla ilgili bir hafta süren kararsızlığı sona erdi. Bunda en fazla Bodrum kıyılarına cesedi vuran küçük Alan Kurdi’nin cesedinin Avrupa gazetelerinde manşetten yayınlanmasının etkisi oldu.

Öte yandan Güney Kıbrıslı yetkililer Akdeniz’de aralarında kadın ve çocukların bulunduğu ve Suriyeli oldukları bildirilen 100’den fazla kişiyi kurtardı. Mültecilerin Kıbrıs’a ya da Kıta Avrupası’na gidip gitmediği kesinlik kazanmadı.

Macaristan’a ise yeni mülteciler gelmeye devam ediyor. Mültecilerin çoğu AB’nin zengin ülkelerine gitmeye çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG