Erişilebilirlik

Almanya'da Gençler Radikalleşiyor


IŞİD'e Katılan Yabancı Gençler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:44 0:00

Suriye ve Irak'taki radikal İslamcı gruplarla birlikte savaşa katılan Almanların sayısının 700'e çıkması “gençlerin savaşa gitmelerini nasıl engelleyebiliriz?” sorusunu yeniden gündeme getirdi. Cem Dalaman Berlin'deki Şiddeti Önleme Ağı yöneticisi Pınar Çetin'le konuştu

Almanya'dan gidip Suriye ve Irak'taki radikal İslamcı gruplarla birlikte savaşa katılanların sayısının 700'e yaklaşması ve bunların yaş ortalamasının 25 olması, “gençlerin savaşa gitmelerini nasıl engelleyebiliriz?’ sorusunu yeniden gündeme getirdi.

Son olarak Saksonya-Anhalt eyaletinde yaşayan 15 yaşındaki iki kız öğrencinin Türkiye üzerinden Suriye'ye geçip IŞİD'e katıldığı iddia edildi. Alman yetkililer, özellikle Müslüman gençlerin Selefi ve diğer radikal grupların tuzağına düşmesini engellemek için son aylarda hemen her eyalette danışma merkezleri açıyor. Söz konusu danışma merkezleri Selefi çevrelere girip radikalleşme ve şiddet tehdidi altında bulunan genç ve yakınları için giderek önem kazanıyor.

Bu merkezlerden biri de Berlin’deki ‘Violence Prevention Network’, yani Şiddeti Önleme Ağı adlı oluşum. Berlin Şehitlik Camisi’nde hizmet veren oluşumun yöneticisi Pınar Çetin, aşırı dinci görüşleri olan Türkiye kökenli gençlerin sayısının 'sürekli ve dinamik' şekilde arttığını ve bunun endişe verici olduğunu belirterek, toplum tarafından kabul edilmeme sorunu olan gençlerin kolaylıkla Selefi ve diğer radikal gruplar tarafından kandırıldığını belirtiyor.

Yaklaşık iki aydır hizmet veren ‘Violence Prevention Network’’ün yöneticisi Pınar Çetin’e göre, Selefi ve diğer radikal grupların ağına takılarak cihat için Suriye veya Irak’a giden gençlerin ortak özelliği Almanya’da büyümüş olmaları. Çetin aşırı dinci çevrelere kapılıp bunlardan ayrılmak isteyen gençlere yardımcı olmayı arzulayan öğretmen ve ailelerin kendilerine başvurduğunu belirtiyor.
Gençleri dini inançlarından uzaklaştırmayı hedeflemediklerini belirten Pınar Çetin, tersine mücadele ettikleri anlayışın 'gençlerin aşırı hedefleri hayata geçirmek için şiddet kullanmayı öneren ve bunun propagandasını yapan gruplara katılmasını engellemek’ olduğunun altını çiziyor.

Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nin verilerine göre Almanya’dan Suriye'ye savaşmaya giden genç kız ve kadınların sayısı 70 civarında. Son zamanlarda genç kızlar arasında radikal İslamcılığın adeta ‘bir protesto kültürü’ olarak algılandığını savunan Pınar Çetin, kendilerini toplumun eşit değere sahip bir üyesi olarak algılamayan genç kızların aşırı grupların içine düştüğünü anlatıyor.

Şiddete meyilli Müslüman gençlerin tekrar topluma kazandırılmasının uzun soluklu bir çalışma gerektirdiğini ifade eden Pınar Çetin, Müslüman kökenli sosyal pedagog ve konunun uzmanlarının söz konusu gençlere daha iyi ulaşabileceği görüşünde.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG