Erişilebilirlik

Almanya'da IŞİD'e Karşı Sert Önlemler


Şüpheli kişilerin pasaportlarına el konulacak, "Almanya dışına seyahat edemez" yazılı çeşitli dillerde kimlik belgesi verilecek ve durumları Schengen sınır kapılarına, özellikle Türkiye'ye bildirilecek

BERLİN- Suriye sınırındaki Kobani'ye yönelik IŞİD kuşatması sürerken, Almanya IŞİD'de ve diğer radikal İslamcı gruplarda aktif olarak çalıştığı iddia edilenlere karşı sert önlemler almayı sürdürüyor. Nitekim bu hafta sonunda ülke çapında yedi eyalette toplam 13 evde arama yapılırken, haklarında yakalama emri bulunan iki kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Federal Başsavcılık tarafından yapılan açıklamaya göre, IŞİD'e para ve muhtelif malzeme yardımı yapmakla suçlanan söz konusu Tunus ve Rus vatandaşı kişilerin, ayrıca 17 yaşındaki bir gencin Suriye'ye kaçak yollarla gitmesini sağladığı da saptandı. Evleri aranan diğer kişilerin de ‘Ahrar el-Şam’ adlı terör örgütüne mali destek sağladıkları açıklandı.

Öte yandan bundan kısa bir süre önce Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in Almanya’da IŞİD kaynaklı olası bir terör saldırısının yaşanmasını önlemeyi ve örgütün eleman toplamasının önüne geçmeyi en önemli hedeflerden biri olarak açıklamasından sonra, 16 eyaletin içişleri bakanlarının olağanüstü toplantısında Suriye ve Irak’taki terör gruplarına katılmaları önlemek için önemli kararlar çıktı.

Buna göre şüphelilerin pasaportlarına ve kimlik belgelerine el konulacak, şüpheli kişiye üzerinde Almanca, Türkçe ve daha başka dillerde, ‘Almanya dışına seyahat edemez’ yazılı geçici kimlik belgesi verilecek ve kişiyle ilgili durum Schengen sınır kapılarına ve özellikle Türkiye’ye bildirilecek.

Alman istihbarat birimleri IŞİD'e Almanya'dan şimdiye dek 40’ı kadın 450 kişinin katıldığını tahmin ediyor. Suriye ve Irak’a gidenlerin yüzde 15'ini sonradan Müslüman olan Almanlar oluşturuyor. Önlemler paketinin dikkat çeken bir özelliği, IŞİD ya da PKK diye bir ayrıma gidilmemesi. Nitekim İçişleri Bakanı de Maiziere, Kürtlerin safında çatışmak isteyenlerin de engelleneceğini vurguladı.

Bu arada IŞİD ile mücadele kapsamında Almanya’dan PKK’ya silah gönderilip gönderilmemesi tartışmaları da sürüyor. Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU ile Başbakan Angela Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik CDU’nun oluşturduğu Federal Meclis Grubunun Başkanı Volker Kauder’in bu yönde yaptığı açıklamayla başlayan tartışmada, Sosyal Demokrat Parti SPD’li Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Berlin’in Kürt Peşmergelerin IŞİD teröristlerine karşı sürdürülen mücadeleyi desteklediğini, ancak PKK’lılara silah vermesinin söz konusu olmadığını bir kez daha vurgularken, SPD Grup Başkanvekili Eva Högl de ‘PKK’nın terör örgütü olarak değerlendirilmesinde değişikliğe gitmek için bir gerekçe yok’ dedi.


PKK Almanya’nın yanısıra diğer AB ülkelerinde de terör örgütü listesinde yer alıyor. Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’nın raporlarına göre, yasak kararına rağmen Almanya’da PKK’nın hala 13 bine yakın üyesi ve on binlerce sempatizanı var.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG