Erişilebilirlik

Almanya’da Milli Görüş Davası Başladı


Almanya’da Müslümanların en büyük çatı örgütlerinden olan ve toplam 340 camii derneğini bünyesinde barındıran Milli Görüş örgütüne yönelik yolsuzluk davası başladı.

Köln kentindeki Eyalet Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada, tescilli adıyla Almanya İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı’nın topladığı bağışlarla en az 11 milyon Euro tutarında yolsuzluk yaptığı suçlaması ele alınıyor. Suçlama 2004-2009 yıllarını kapsarken, Milli Görüş’ün o dönemdeki yönetici kadrosundan Yavuz Karahan, Oğuz Üçüncü ve Ali Bozkurt sanık olarak yargılanacak. Davanın iddianamesinde Milli Görüş camilerinde yapılan kurban bağışlarından, namaz takvimi satışlarından ve hac seyahati organizasyonlarından toplanan paraların vergi dairelerine bildirilmediği ve böylece vergi kaçakçılığı yapıldığı suçlaması da yer alıyor.

Milli Görüş’e yönelik bir başka suçlama ise camilerde maaşlı olarak çalışan imamların sigorta primlerinin ödenmemesi. Bu yolla yapılan yolsuzluğun tutarı 9,5 milyon euro olarak tanımlanıyor. Başsavcı söz konusu dönemde toplam 377 bin kişinin Milli Görüş’e yaptığı bağışların en az yüzde 30’unun amaç dışı kullanıldığından yola çıkıyor.

İslam Toplumu Milli Görüş’ün toplanan bağışları Afganistan’ın yanısıra Afrika ülkelerindeki Müslümanlara göndermeyi vaad ettiği, ancak paraların bir bölümünün Türkiye’de bulunan Milli Görüş çizgisindeki örgütlemelere gittiği öne sürülüyor. Bu arada İslam Toplumu Milli Görüş yetkilileri davanın sürdüğünü belirterek, suçlamalarla ilgili bir açıklama yapmayı reddetti. Mahkeme tarafından 37 duruşma tarihi belirlenen davanın 8 Mart 2018 tarihine kadar sürmesi öngörülüyor. Almanya’daki ceza yasasına göre, dolandırıcılığın cezası 5 yıla kadar hapis, 1 milyon euro’nun üzerindeki vergi kaçakçılığı konusunda ise en az 2 yıl hapis uygulanıyor.

Milli Görüş'ün 87 bin üyesi bulunuyor

1975 yılında eski Milli Selamet Partisi’nin lideri Necmettin Erbakan’ın Almanya’daki taraftarları tarafından kurulan Milli Görüş’ün, internet sayfasında yer alan bilgilere göre yaklaşık 87 bin üyesi bulunuyor. Örgüt "anayasal düzene aykırı olduğu" gerekçesiyle 2000’li yılların başından bu yana Alman iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor ve düzenli olarak yıllık istihbarat raporlarınnda yer alıyor. Söz konusu raporlarda, "İslamcı ve radikal" olarak tanımlanan Milli Görüş, İsmail Ağa Cemaati’nin yanı sıra Türkiye Hizbullahı ile aynı katagoride değerlendirilirken, üye sayısının son yıllarda azaldığına işaret ediliyor.

Maiziere "Milli Görüş'le aynı masaya oturmam" demişti

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere 2016 yılı raporuyla ilgili değerlendirmesinde, "Milli Görüş hareketi gibi şiddete başvurmayan İslamcı gruplarda radikal eğilimlerin ve destek verenlerin sayısının zayıfladığını" söylemişti. Bakan, Milli Görüş’ün anayasal temellerle, kadın erkek eşitliği ve parlamenter sisteme karşı tutumunda sorunlar olduğu gerekçesiyle takip edildiğini açıkladı. Thomas de Maiziere, Milli Görüş’e karşı vergi kaçakçılığı, suç örgütü kurmak ve para aklamak suçlarından soruşturma yürütülmesini gerekçe göstererek, 2011 yılında örgütü Devlet ile Müslüman dernek temcilcilerinin bir araya geldiği Almanya İslam Zirvesi’ne davet etmemiş, "Milli Görüş’le aynı masaya oturmam" açıklaması zirvenin diğer üç katılımcı örgütü Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) ve Müslüman Kültür Merkezleri Birliği (VİKZ) örgütlerin tepkisine neden olmuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG