Erişilebilirlik

Almanya'da 'PKK Yasağı Kalksın' Tartışması


Berlin'de PKK yasağının kalkması için gösteri yapan Kürtler
Berlin'de PKK yasağının kalkması için gösteri yapan Kürtler

Sosyaldemokratlar, Yeşiller ve Sol Parti PKK' nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını isterken İçişleri Bakanı şiddete başvurmaktan vazgeçmediğini belirterek PKK'nın listede kalmaya devam edeceğini açıkladı

Geçen günlerde Almanya'da düzenlenen IŞİD'i protesto eylemlerinin yankılarına paralel Suriye’deki IŞİD terörü karşısında Türkiye’nin izlediği politika Berlin’de siyasi gündemin bir numaralı konusu olmaya devam ediyor.

Politikacıların Kobani konusunda adım atması için Türkiye'ye baskıyı arttırmaya başladığı dikkati çekerken, bir diğer konu ise PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkarılması yönündeki talepler.

Geride kalan hafta sonunda Kobani ile dayanışma amaçlı olarak başta Düsseldorf olmak üzere çeşitli kentlerde düzenlenen gösterilerde de bu talep dile getirilirken, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, PKK'nın Almanya tarafından bir terör örgütü olarak tanımlanmaya devam edeceğini ve bu yüzden Avrupa Birliği terör örgütleri listesinde kalmaya devam edeceğini açıkladı.

IŞİD’in saldırılarına karşı PKK'nın verdiği mücadeleyle gündeme gelen ‘PKK yasağı kalkmalı’ tartışmalarına değinen bakan, son günlerde Almanya’da yaşanan birçok gösterideki şiddet eylemlerinin bir bölümünün PKK çevrelerince organize edildiğini de öne sürdü.

Bakan ‘Almanya’da herkes özgür ve barışçıl bir şekilde protesto düzenleyebilir ancak sokaklarımızda şiddete başvurulmasını, tren istasyonlarının, büroların işgal edilmesini camilerin kundaklamasını kabul etmeyeceğiz’ şeklinde konuştu.

Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de PKK yasağına yönelik gerekçelerin geçmişe dayandığını ve o zamanki nedenlerin bugün de geçerli olduğunu söyleyerek, yasağın devam edeceğini bildirmişti. Sosyal Demokrat koalisyon ortağı SPD ile Yeşiller ve özellikle Sol Parti ise PKK’nın kendini değiştirdiğini savunarak, terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep ediyor. Sol Parti milletvekili Hakan Taş 1993 yılında konulan PKK yasağının bugünün siyasi gerçekleri ile bağdaşmadığı görüşünde.

Geçen hafta Türkiye'de yaşanan gerilim ve çatışmalar Almanya´da kendisini göstermiş ve bir çok şehirde Kobani'yi destekleyenlerle dinci gruplar arasında çatışmalar yaşanmıştı. Hakan Taş Türkiye kökenli göçmenlerin provakasyona gelmeden barışçıl şekilde gösteri yapmalarının önemini vurguluyor.

Öte yandan Sosyal Demokrat Parti Başkanvekili Rolf Mützenich, Türk hükümetinin Kobani’deki olaylara sessiz kaldığını savunarak, harekete geçmesini istedi. Mützenich, Türkiye’ye bu durumda uluslararası desteğin şart olduğunu da ifade etti.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise son yaşananlarla çözüm sürecinin sekteye uğradığını ve Kürtlerin Türk hükümetine yönelik güvenlerinin yıkıldığını ileri sürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaklaşımını eleştiren Özdemir, Türkiye’nin Kobani’ye koridor oluşturması ve Kürtlere destek vermesi gerektiğini savundu.

Bu arada hafta sonunda Diyarbakır'da çıkan olaylar sırasında gözaltına alınan biri kadın 5 Alman gazetecinin serbest bırakıldığı haber veriliyor. Halkı provoke ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan gazetecilerin sınırdışı edilecekleri öğrenildi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG