Erişilebilirlik

Almanya’daki Mültecileri Ne Bekliyor?


Almanya gündemini belirleyen mülteci krizinde ayrı düşen ve dağılmanın eşiğine gelen koalisyon ortakları CDU/CSU ve SPD liderleri, bir araya geldikleri zirvede, son anda sığınmacılara yönelik uygulamalar konusunda ortak bir çizgi üzerinde uzlaştı.

Zirveye Hristiyan Demokrat Birlik lideri Angela Merkel, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi lideri Horst Seehofer ve Sosyal Demokrat Parti lideri Sigmar Gabriel katıldı. Uzlaşıya göre Almanya’ya gelen mülteciler bundan sonra kurulacak özel başvuru merkezlerinde kayıt olacaklar ve haklarında kalıp, kalamayacakları konusunda karar verilene dek söz konusu merkezlerden ayrılamayacaklar.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Merkel, Almanya'da kalma şansı düşük olan sığınmacıların başvurularının yeni kabul merkezlerinde hızla sonuçlandırılmasını amaçladıklarını söyledi. İltica prosedürünün en fazla üç hafta içinde tamamlanacağını bildiren Merkel, bu süre sonrasında başvuruları reddedilenlerin merkezlerden doğrudan ülkelerine geri gönderileceklerini duyurdu.

Avusturya üzerinden ülkeye giriş yapan sığınmacıları ilk durağı olan Bavyera eyaletinde hükümette olan ve Berlin’de de koalisyonun küçük ortağı olan Hristiyan Sosyal Birlik CSU, sınırlarda transit bölge oluşturulması talep etmiş ve bu talebin kabul edilmemesi durumunda hükimetten ayrılabileceği tehdidinde bulunmuştu. Koalisyon ortağı SPD CSU’nun önerdiği gini sınırda transit bölge kurulmasına karşı çıkmış ve mültecilerin kayıt altına alınacağı giriş noktaları hazırlanmasını talep etmişti. Varılan uzlaşının SPD’nin pozisyonuna yakın olduğu ve Merkel’in CSU lideri Seehofer’i kapalı kapılar ardından ikna etmeyi başardığı belirtiliyor.

Merkel mülteci krizinin kontrol altına alınabilmesi için Türkiye ile diyaloğun da büyük önem taşıdığını bir kez daha vurguladı. Üç hafta önce Türkiye’yi ziyaret ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Merkel, ‘Sığınmacı sorunun çözümünde Türkiye kilit role sahip. Sığınmacı akınıyla başedebilmek için Türkiye en iyi şekilde desteklenmeli’ şeklinde konuşmuştu.

Bu arada Federal İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, geride kalan ekim ayında Almanya'ya gelen sığınmacıların sayısı 54 bin 877 olarak kayıtlara geçti. Böylece yılın ilk on ayında toplam 758 bin kişi sığınmacı olarak kaydedildi. Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ellerindeki tüm verilerin 1 milyon mültecinin Almanya'ya geleceğini gösterdiğini açıklamıştı. Mültecilerin ekonomiye maliyetinin 45 milyar Euro’yu bulması bekleniyor. Ekonomi uzmanları mültecilerin beslenme, konaklama, günlük ihtiyaçları, uyum çalışmaları ve sağlık giderleri ile birlikte iş piyasasına girişileri için en az üç yıllık bir sürece ihtiyaç olduğunu ve bu sürede harcanak paranın 45 milyar Euro’yu bulacağını öne sürüyorlar.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG