Erişilebilirlik

Almanya’daki Türkler Erdoğan’ın Sözlerini Nasıl Yorumluyor?


Almanyada'ki Türkler Erdoğan'ın Sözlerini Nasıl Yorumluyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Almanya’da yaşayan bir milyonun üzerindeki Türk seçmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları hakkında ne düşünüyor? Erdoğan Almanya’da oy kullanma hakkı olan Türk seçmenlerden ‘Türkiye düşmanı’ olarak nitelediği partilerle politikacılara oy vermemelerini istemişti.

Beşat Altınday,“Tamamen gereksiz bir söylem, burada bu tür gerginliğe gerek yok. 25 yıldır Berlin’de yaşıyorum ve kendimi evimdeymiş gibi hissediyorum. Uydurma bir gerilim istemiyorum. Çok gereksiz” diyor ve ekliyor, “Erdoğan kime, neyi yasaklayabilir? Tavsiyelerde bulunabilir ama bana hiçbir şeyi yasaklayamaz. Bu onun düşüncesi. Kimse beni kime oy vereceğim konusunda etkileyemez.”

Altınday, “Almanya’ya geldiğimde Hristiyan Demokratlar parti olarak çok iyi değildi. Daha iyi hale geldiklerini görüyorum, buna rağmen onlara oy vermeyeceğim. Başka seçeneklerim olduğunu görüyorum” diyor.

Berlin’de Türkler’in çok yoğun yaşadığı Kreuzberg bölgesi Yeşiller Partisi adayı Canan Bayram, Türkler’in Alman toplumunda kendilerine düşen rolü üstlenmeleri gerektiğini söylüyor.

Bayram, “Almanya’da Türk kökenli birkaç nesil var ve özellikle bu göçmenlerin Alman toplumunda kendilerine düşen rolleri üstlenmelerini diliyorum. Bu tabii ki köklerinizi inkar edin anlamına gelmiyor, bu da önemli olabilir ama topluma daha fazla katılım diliyorum, Alman siyaseti hakkında Türk medyası üzerinden kendilerini bilgilendirmesinler”diyor.

Berlin’de yaşayan Nurcan Erdoğan da, politikayla ilgilenmeyenlerin siyasi gerilimden uzak yaşadığını anlatıyor.

Erdoğan, “Birçok Türk, siyasetle ilgilenmiyor. Hala Türkiye’ye gidiyor ve Türkler’le evleniyorlar. Günlük hayatta politika onlar için fazla birşey ifade etmiyor. Burada hep birlikte birarada yaşıyoruz. Gerilim sadece siyasette, burada başka gerilim yok” ifadelerini kullanıyor.

Adını vermek istemeyen bir Türk de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Alman seçmene yaptığı çağrıdan etkilenmeyeceğini söylüyor.

Adını vermek istemeyen kişi, “Orada farklı, burada farklı bir hayat var. Türkiye’de yapılan açıklamalardan etkilenmem. Aileme, yaşam tarzıma ve kültürüme göre oy vereceğim.Kendimi iki kültüre de ait hissediyorum. Taraflardan birini ötekileştiremem, çünkü o zaman hayat zorlaşır. EğerTürk tarafını seçersem kendimi Almanya’da iyi hissetmem kolay olmaz, eğer Almanya’yı seçersem Türkiye’ye gitmek istemem. Bu nedenle ortada kalacak ve iki tarafa da açık olacağım” diyor.

Sosyal Demokrat Parti Kreuzberg milletvekili adayı Cansel Kızıltepe, farklı siyasi görüşlerin toplumu bölmesinden şikayetçi.

Kızıltepe, “Burada bölünmeyi gerçek olarak hissedebiliyorsunuz. Bir grup AKP kampına ait, diğer bir grupsa daha mantıklı bakıyor ve Türkiye’de demokrasi etkileyen, yanlış adımları eleştiriyor. Bu da toplumda kırılmalara yolaçıyor” ifadelerini kullanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG