Erişilebilirlik

Alman Basınında Türkiye Fransa Gerginliği


Fransa aleyhine Berlin'de gösteri yapan Türkler
Fransa aleyhine Berlin'de gösteri yapan Türkler

Ermeni soykırımını inkar yasa tasarısının Fransız parlamentosunda kabul edilmesi Alman basınında büyük yankı buldu

Ajanslar Paris’teki oylamanın sonucunu ve Ankara’nın diplomatik ve askeri alanda yaptırım kararlarını acil haber olarak duyururken, televizyon haberleri de konuyla ilgili gelişmelere geniş yer ayırdı.

Bugün çıkan gazetelerdeki yorumlarda ise hem Fransa'nın tavrı hem de Türkiye'nin tepkisi eleştiriliyor. Liberal Berliner Zeitung gazetesi, yasanın Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminde Fransız Ermenilerinin oylarını alabilmek için parlamentoya sunulduğunu ve Sarkozy'nin seçim taktiği olduğunu ve bu yüzden inandırıcılığını yitirdiğini ileri sürüyor. Süddeutsche gazetesi ise, Türkiye'nin Ermeni katliamlarını inkâra devem ettiğini, şimdi de Fransa'yı tehdit ettiğini ve böylece Avrupa Birliği üyeliğine hazır olmadığını kanıtladığını savunuyor.

Başbakan Erdoğan'ı küstah olarak niteleyen muhafazakâr Merkur, benzer bir yasa tasarısının Alman ve Avrupa parlamentolarına da getirilmesinden yana tavır koyuyor. Berlin’de yayımlanan Tagesspiegel gazetesinde ise, yasa tasarısının Türkiye’de konuyla ilgili tartışmaları ve sağlanan ilerlemeleri baltaladığı ve milliyetçi tezleri güçlendirdiği görüşü yer alıyor.

Amerika'nın Sesi Türkçe Bölümü'ne bir açıklama yapan Federal Parlamento eski milletvekili Profesör Hakkı Keskin, Fransa Ulusal Meclisi’nin aldığı kararın fikir özgürlüğünü ve Avrupa’nın savunduğu değerleri hedeflediğini ve bu yüzden kabul edilemez olduğunu savunuyor. Almanya’daki aktif siyasi yaşamında Ermeni tezlerine karşı açıklamalarıyla dikkati çeken Keskin, bu kapsamda Türkiye’nin izlediği çizgiyi de sert sözlerle eleştiriyor.

Almanların Yahudilere karşı uyguladığı soykırım nedeniyle bu tarihi yükü paylaşmak istediklerini, Ermeni örgütlerinin de soykırım iddiasına yönelik Almanya’da yoğun bir propaganda içinde bulunduklarını söyleyen Hakkı Keskin, Almanya’daki Türk lobisinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor ve benzer sertlikte bir kararın Alman meclisinden geçebileceğine inanmadığını ifade ediyor.

Alman Federal Meclisi Bundestag’da 2005 yılında Ermeni iddialarına yönelik bir önerge kabul edildi. Federal Parlamento’da milletvekili bulunan beş partinin ortaklaşa aldığı Meclis kararı, '1915 yılında Ermenilere uygulanan sürgün ve katliamların hatırlanması ve anılması – Almanya Türklerle Ermenilerin barışmasına katkıda bulunmalıdır' başlığını taşıyor. Kararın gerekçesinde soykırım sözcüğünün kullanılması ve Almanya’da liselerde okutulan tarih dersi kitaplarında konuya yer verilmesi önerisi Türk lobisinin tepkisini çekmişti.

Almanya’da 40 bine yakın Ermeni yaşıyor. Alman Ermeni Topluluğu ve Almanya Ermenileri Merkez Konseyi Ermenilerin lobisi olarak ön plana çıkan iki şemsiye örgüt. Ermeni soykırımı iddialarını kamuoyuna tanıtmaya yönelik çalışmalar yapan söz konusu bu iki örgütün, iddiaların 100. yıldönümü nedeniyle 2015 yılında başkent Berlin’de bulunan Yahudi Soykırımı Anıtı’nın karşısında ‘Ermeni Soykırımı Anıtı’ açılması için yoğun kampanya hazırladıkları biliniyor.

Bu arada Türkiye Gençlik Birliği adlı bir dernek 2005 yılında kabul edilen Ermeni iddialarına yönelik meclis kararının tekrar görüşülerek iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı. Birlik yetkilileri en az 50 bin imza toplamayı planladıklarını ve topladıkları imzaları Federal Meclis’e ileteceklerini açıkladı.



XS
SM
MD
LG