Erişilebilirlik

Amazon 18 Bin Çalışanı İşten Çıkarıyor


Dünyanın en büyük online satış sitelerinden biri olan Amazon, 18 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. İşten çıkarmalar şirketin dünya genelindeki tüm merkezlerini kapsayacak. 18 Ocak’tan itibaren başlayacak işten çıkarmalardan şirketin insan kaynakları ve e-ticaret birimlerinin doğrudan etkileneceği belirtiliyor.

Bu işten çıkarmalarla birlikte Amazon kurumsal biriminde çalışanların yüzde 6’sının işine son vermiş olacak. Şirketin depolarında ve operasyonel birimlerindeki çalışanlarıyla birlikte toplam 1,5 milyon çalışanı var. Amazon, ABD’de Walmart marketler zincirinin ardından özel sektördeki en büyük işveren durumunda.

Öte yandan Amazon’un İngiltere’deki depolarında çalışanlar da ücretler konusundaki anlaşmazlık nedeniyle 25 Ocak’ta iş bırakma eylemi yapmaya hazırlanıyor. Londra’daki çalışanların bağlı bulunduğu sendika işten çıkarma planlarının kendilerinin bağlı olduğu bölümü etkilemeyeceğini açıkladı.

2022’de Teknoloji Sektöründe Büyük Çapta İşten Çıkarmalar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Benzer şekilde Amazon Fransa birimi de kendilerinin işten çıkarma operasyonundan etkilenmeyeceğini duyurdu. İspanya’da Amazon çalışanlarının bağlı olduğu sendika yetkilileriyse karara dair bir ayrıntı bilmediklerini, İspanya’daki çalışanların karardan etkilenip etkilenmeyeceğinin şu aşamada belli olmadığını açıkladı.

Amazon şirketinden bir yetkili, Kasım ayından itibaren başladığı çalışanlarını işten çıkarma operasyonunda ilk etapta 10 bin çalışanı çıkarmaya planladığını açıklamıştı.

Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar sürüyor

Sadece Amazon değil teknoloji devi şirketlerin büyük bir kısmı 2022 yılında çok sayıda çalışanının işine son verdi. Verilere göre geride bıraktığımız yıl teknoloji şirketleri 150 binden fazla kişinin iş anlaşmasını sonlandırdı.

Salesforce şirketi toplam çalışan sayısının yüzde 10’unu işten çıkarmayı planladığını açıklamıştı ve şirketin 31 Ekim’e kadar yaklaşık 8 bin çalışanının işine son verdiği biliniyor.

Facebook sosyal medya platformunun çatı şirketi olan Meta da geride bıraktığımız yıl 11 binden fazla çalışanıyla yollarını ayırdı.

Verilere göre ABD’de firmalar 2022 yılının Aralık ayında 43 bin 651 çalışanının işine son verdi. Bu işten çıkarmaların 16 bin 193’ü teknoloji firmaları tarafından yapıldı. Teknoloji firmaları 2022 yılının tamamında da toplam 97 bin 171 kişiyi işten çıkardı. Bu bir yıl öncesine göre yüzde 649’luk bir artışa işaret ediyor.

Tüm işten çıkarmalara karşın ABD’de işsizlik yüzde 3,7’yle tarihin en düşük seviyelerinde seyrediyor. Uzmanlar istihdam piyasasının resesyon endişelerine rağmen güçlü seyrettiğine dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG