Erişilebilirlik

Amerikalı Firmalar İşten Çıkarmalara Hız Verdi


(ARŞİV) Sendikalaşmayı destekleyen Amazon çalışanlarının protestosu
(ARŞİV) Sendikalaşmayı destekleyen Amazon çalışanlarının protestosu

ABD’nin kurumsal firmaları, Merkez Bankası'nın (FED) enflasyona karşı yürüttüğü mücadelenin ekonomide yaratacağı potansiyel gerilemeye karşı yeniden yapılanma çabalarının bir parçası olarak işgücünde derin kesintilere gidiyor.

Merkezi ABD’de olan işverenlerin açıkladığı işten çıkarmalar Ekim ayında yüzde 13 artışla 33 bin 843'e yükseldi ve 2021 yılı Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Reuters haber ajansı son haftalarda açıklanan bazı büyük işten çıkarmaları derledi.

Amazon.com

New York Times'ın haberine göre, e-ticaret devi bu haftadan itibaren kurumsal ve teknoloji işlerinde yaklaşık 10 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

Bugüne kadarki en büyük çıkarma olması beklenen kesintiler, Amazon'un kurumsal personelinin yaklaşık yüzde 3'ünü temsil edecek.

Meta Platformları

Facebook'un ana şirketi, zayıf bir reklam pazarı ve artan maliyetlerle boğuşurken bu yılki en büyük işten çıkarmalarından birinde, işgücünün yüzde 13'ü yani 11 binden fazla çalışanla yollarını ayıracağını açıkladı.

Twitter

Elon Musk'ın 44 milyar dolara satın almasının ardından sosyal medya şirketi, iletişim ve içerik küratörlüğünden ürün ve mühendisliğe kadar çeşitli ekiplerdeki işgücünün yarısını işten çıkardı.

Ancak Bloomberg, Twitter'ın işlerini kaybeden onlarca çalışana ulaşarak geri dönmelerini istediğini bildirdi.

Microsoft Corp MSFT.O

Haber kuruluşu Axios'un bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, yazılım devi bu hafta çeşitli bölümlerde 1000 kadar çalışanı işten çıkardı.

Intel

İcra Kurulu Başkanı Pat Gelsinger Reuters’a yaptığı açıklamada "insan eylemlerinin" maliyet azaltma planının bir parçası olacağını söyledi. Çip üreticisi, 2023 yılında maliyetleri 3 milyar dolar azaltacağını duyurdu.

Gelsinger, ayarlamaların dördüncü çeyrekte başlayacağını söyledi, ancak kaç çalışanın etkileneceğini belirtmedi.

Coinbase Global COIN.O

Kripto para borsası, işe alım ve kurumsal işe alım ekiplerinde 60'tan fazla kişiyi işten çıkarmayı planladığını söyledi.

Bu hamle, bu yıl şirkette ikinci kez işten çıkarmalara işaret ediyor ve yatırımcıların riskli varlıkları terk etmesiyle kripto para birimlerinin aşırı dalgalanmayla çalkalandığı bir döneme denk geliyor.

Fedex

Teslimat ve kargo firması FedEx’in nakliye bölümü, hacimleri etkileyen mevcut iş koşullarına yanıt olarak bazı ABD pazarlarında çalışanların ücretsiz izne çıkarıldığını duyurdu.

FedEx'ten e-postayla yapılan açıklamada, "Şirket ortamı değerlendirmeye devam edecek ve iş koşulları elverdikçe izinli çalışanlarını geri getirecek" denildi.

Citigroup

Merkezi New York’taki bankanın geçen hafta hafta yaklaşık 50 işlem personelinin işine son verdiği kaydediliyor. Haber kuruluşu Bloomberg’e göre Citigroup ayrıca yatırım bankacılığı faaliyetlerindeki düşüşü nedeniyle onlarca bankacılık rolünü de azalttı.

Morgan Stanley

Reuters'ın 3 Kasım'da bildirdiğine göre, Wall Street bankasının yatırım bankacılığı birimi darbe alırken, önümüzdeki haftalarda küresel olarak yeni bir işten çıkarma dalgasının başlaması bekleniyor.

Johnson & Johnson

İlaç devi, enflasyonist baskı ve güçlü dolar nedeniyle bazı işten çıkarmalar yapabileceğini söyledi. Mali İşler Müdürü Joseph Wolk, sağlık hizmetleri holdinginin kendisini "doğru boyutlandırmaya" baktığını belirtti.

Lyft

Özel taksicilik firması, bu yılın başlarında 60 kişiyi işten çıkardıktan ve Eylül ayında işe alımları dondurduktan sonra, işgücünün yüzde 13'ünü yani yaklaşık 683 çalışanı daha işten çıkaracağını açıkladı.

Warner Bros Discovery

Bloomberg haberine göre, film şirketi Warner Bros Pictures, dağıtım ve pazarlama alanlarında personel sayısını yüzde 5 ila yüzde 10 oranında azaltacak bir dizi işten çıkarmayı planlıyor.

Walt Disney

Reuters’ın gördüğü bir şirket notuna göre, medya devi işe alımları dondurmayı ve bazı işlerde kesintiye gitmeyi planlıyor.

İcra Kurulu Başkanı Bob Chapek, Disney’in üst düzey yöneticilerine gönderdiği notta, "En kritik, işi yönlendiren pozisyonların küçük bir alt kümesi için işe alımlar devam edecek, ancak diğer tüm roller beklemede" diye yazdı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG