Erişilebilirlik

Amerika Eski Askerlere Yanlış Tedavi mi Uyguluyor?


Irak ve Afganistan’dan dönen birçok askerde ruh sağlığı sorunları görülüyor. Bu eski askerlere tedavi olarak da narkotik içerikli ilaçlar veriliyor. Ancak bu uygulama yeni bir tartışma başlattı.

Afganistan, Amerika’nın en uzun savaşı oldu. Buradaki askerlerin çoğu aynı zamanda Irak’ta da görev yaptı. Bunlardan üçte biri ruh sağlığında ciddi sorunlarla geri döndü.

Doktor Michael Yochelson, savaştan dönen askerlerin ruh ve akıl sağlığını inceleyen askeri tıp heyetinin eski üyelerinden. Yochelson, "Ruh sağlığı bozulan askerlerin belirlenip, hemen tedaviye alınması çok önemli," diyor.

Ancak hangi tedavi daha etkili? 2005-2010 yılları arasında Irak ve Afganistan’da görev yapan ve ruh sağlığı sorunları nedeniyle narkotik içerikli ilaçlarla tedavi edilen 140 bin asker üzerinde kapsamlı bir araştırma yapıldı.

Karen Seal, araştırmayı yapan ekipten: "Ruh sağlığı bozukluğu teşhisi konulan -- özellikle de travma sonrası stres bozukluğu tanısı yapılan -- eski askerlere iki kat daha kuvvetli afyon içeren ilaçlar verildiğini gördük."

Travma sonrası stres bozukluğu çeken askerlere narkotik içerikli reçete yazılma ihtimali 2,5 kat daha fazla. Araştırmacılar bu reçeteli ilaçların dozundan da kaygılı.

Doktor Seal, "Bu eski askerlere yüksek dozda narkotik içerikli ilaç veriliyor, onlar da bu ilaçları kısa sürede bitiriyor. Bu da onların ilaçları, almaları gereken miktardan daha fazla aldıklarını gösteriyor," diyor.

Bu tür ilaçları kullananlar, daha fazla kazaya neden oluyor, alkol bağımlısı ve intihar eğilimli olabiliyor. Bu yüzden Doktor Karen Seal, eski askerlere narkotik ilaçlı reçeteler yazmak yerine, fizik tedavi ve akapunktur gibi alternatif tedaviler uygulanması gerektiğini söylüyor: "Araştırmamız, fiziki ağrıları ve ruhsal sorunları yüzünden eski askerlere afyon içeren ilaçlar vermenin riskleri konusunda uyarıcı nitelik taşıyor."

Yochelson’a göre, travma sonrası stres bozukluklarını kısa sürede tedavi etmek mümkün değil: "Travma sonrası stres bozukluklarının tedavisi yıllarca, hatta ömür boyu sürebilir."

Eski askerlerin afyon içerikli ilaçlarla tedavisi konusundaki araştırma Amerika Tabipler Birliği dergisinde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG