Erişilebilirlik

Amerika’da günlük marihuana kullanımı günlük alkol tüketimini geçti


Carnegie Üniversitesi’nin Ulusal Uyuşturucu Kullanımı ve Sağlık Anketi'ne dayanan araştırmasına göre, ABD’de her gün marihuana kullananların sayısı, her gün alkollü içki tüketenlerin sayısını geride bıraktı.
Carnegie Üniversitesi’nin Ulusal Uyuşturucu Kullanımı ve Sağlık Anketi'ne dayanan araştırmasına göre, ABD’de her gün marihuana kullananların sayısı, her gün alkollü içki tüketenlerin sayısını geride bıraktı.

Ulusal çapta yapılan anket verilerinin analizine göre, ABD'de milyonlarca insan her gün ya da neredeyse hemen her gün marihuana kullandığını söylüyor. Bu kişilerin sayısı, her gün ya da neredeyse her gün alkollü içki tükettiklerini söyleyenleri geçmiş durumda.

Araştırmayı gerçekleştiren Carnegie Mellon Üniversitesi'nden esrar politikası araştırmacısı Jonathan Caulkins, alkolün hala daha yaygın olarak kullanıldığını ancak 2022'de ilk kez bu kadar yoğun marihuana kullanımının neredeyse günlük alkol tüketimini geçtiğini söyledi.

Caulkins, "Mevcut marihuana kullanıcılarının yüzde 40'ı bunu günlük ya da neredeyse her gün kullanıyor, ki bu da tipik alkol kullanımından çok tütün kullanımıyla ilişkili bir model" dedi.

Ulusal Uyuşturucu Kullanımı ve Sağlık Anketi verilerine dayanan araştırma, Çarşamba günü Addiction (Bağımlılık) dergisinde yayımlandı. Anket, ABD'de tütün, alkol ve uyuşturucu kullananların kendi bildirimlerini yaptığı oldukça saygın bir kaynak olarak kabul ediliyor.

Çalışmaya göre, 2022 yılında tahminen 17 milyon 700 bin kişi her gün ya da her güne yakın marihuana kullandığını bildirirken 14 milyon 700 bin kişi her gün ya da her güne yakın alkol tükettiğini belirtiyor.

Sonuçlara göre 1992 yılınd2022'ye kadar kişi başına düşen günlük ortalama marihuana kullanım oranı 15 kat arttı. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Jonathan Caulkins, araştırmada, kamuoyunun kabullenme oranı arttıkça insanların marihuana kullanımını bildirmeye daha istekli olabileceğini ve bunun da verilerdeki artışa yansıyacağını kaydediyor.

Çoğu eyalet artık tıbbi ya da keyfi marihuana kullanımına izin vermekle birlikte marihuana, federal düzeyde hala yasaklı bir madde. Kasım ayında, Florida’da seçmenler, keyif amaçlı marihuanaya izin veren bir yasa değişikliğini oylayacak. Öte yandan federal hükümet, marihuanayı daha az tehlikeli bir uyuşturucu olarak yeniden sınıflandırmak için harekete geçmişti.

Araştırmada yer almayan Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri profesörü Dr. David A. Gorelick, araştırmaların, sık sık marihuana kullananların bağımlı hale gelme ihtimalinin yükseldiğine işaret ettiğini söyledi.

Günlük kullanıcı sayısının yüksekliğinin, esrar kullanımı bozukluğu veya bağımlılığı geliştirme riski altında olanların sayısını artması anlamına geldiğini vurgulayan Dr. Gorelick, "Yüksek sıklıkta kullanım, kişinin gerçeklikle bağını kaybettiği ciddi bir durum olan esrarla ilişkili psikoz riskini de arttırmaktadır" diye konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Eylem Tok ve oğlu Boston’da gözaltına alındı – 14 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG