Erişilebilirlik

Amerika'da Kadın Müdürler Erkek Müdürlerden Az Maaş Alıyor


Amerika'da Kadın Müdürler Erkek Müdürlerden Az Maaş Alıyor
Amerika'da Kadın Müdürler Erkek Müdürlerden Az Maaş Alıyor

2007 yılında erkek ve kadın müdürlerin aldığı maaşların karşılaştırıldığı araştırmaya göre, erkeklerin her 1 dolarına karşılık kadınlar ancak 81 sent kazanıyor

Amerika’da kadınlar hala erkeklerden daha az kazanıyor. Hükümetin Temsilciler Meclisi’ne sunduğu rapora göre erkeklerle kadınların aldıkları maaş miktarı arasındaki fark hala kapanmış değil. İşverenlere cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırma sorumluluğu getiren maaş eşitliği yasa tasarısının bu yıl Senato’da görüşülmesi bekleniyor.



2007 yılında erkek ve kadın müdürlerin aldığı maaşların karşılaştırıldığı araştırmaya göre, erkeklerin her 1 dolarına karşılık kadınlar ancak 81 sent kazanıyor. Müdürlerin yüzde 40‘ını kadınlar oluşturuyor ancak şirket yöneticilerinin ancak yüzde 3’ü kadın. Bu veriler kadınların iş dünyasındaki durumu konusunda 2000 yılına göre çok az aşama kaydedildiğini gösteriyor.

Kadın haklarını savunan CATALYST adlı şirketin uzmanlarından Ilene Lang şunları söylüyor: "Kadınlar çaresiz. Kadınların ilerleme kaydetmesi için yıllardır harcanan çabalara rağmen çok büyük eşitsizlikler var."

Geçmişte maaş eşitsizliğinin gerekçesi kadınların erkeklere göre daha eğitimsiz olmasıydı. Oysa geçen yıl elde edilen tüm lisans ve lisans üstü derecelerin yüzde 58’i kadınlara ait. Amerikan tarihinde ilk kez doktora derecesi elde eden kadın sayısı erkekleri geçti.

Temsiliciler Meclisi Demokrat New York milletvekili Carolyn Maloney de eşitsizlikten şikayetçi olduğunu söylüyor: "Kadınların daha çok eğitim alması son derece umut verici. Eğitimdeki açık kapanıyor ancak elde ettikleri kazancın erkeklere oranla hala düşük olması kabul edilemez.”

Aile ve İş Enstitüsü’nün Başkanı Ellen Galinsky gibi birçok kişi, iş yerlerinde kadınların hala ayrımcılığa maruz kaldığını düşünüyor. Galinsky şunları söylüyor: "Kadınlara yönelik önyargılar bir başka zamandan, bir başka ekonomik sistemden, bir başka aile yapısından kalma. Bu düşüncelere günümüzde artık yer yok.”

Bazı çevrelerse kadınların erkekler gibi maaş pazarlığı yapmadıklarını düşünüyor. İşletme dalında yüksek lisans sahibi olan kadınlar, aynı derecesi olan, aynı iş tecrübesine sahip erkeklerden yılda 4 bin 600 dolar daha az kazanıyor.

Bir televizyon kanalı da maaş pazarlığı konusunda kendi araştırmasını yaptı. Deneye katılan erkeklerin yarısı en yüksek maaş miktarını isterken kadınların sadece üçte biri aynı miktarı talep etti.

Genel eğilimin aksine büyük kentlerde yaşayan, çocuksuz, 22 ila 30 yaş arasındaki kadınların aynı kagetorideki erkeklerden yüzde 8 daha fazla kazandığı görülüyor. Siyah ve Latin kökenli kadınlardaysa bu oran daha da yüksek. Tüketici araştırmaları firması Reach Advisers’ın bu bulguları yılbaşında açıklanmıştı.

Ancak evli ve çocuklu kadınlar için durum farklı. Araştırmalar çocuğu olan kadın müdürlerin çocuğu olan erkek müdürlerin aldığı maaşın yüzde 79‘unu aldığını gösteriyor. Ayrıca çocuklu kadın çalışanlar, iş seyahati ve uzun çalışma saatleri nedeniyle terfi etmeye çok da sıcak bakmıyor.

Bir derginin yaptığı anket de IBM, PriceWaterhouseCooper ya da Bank of America gibi şirketlerin kadınların ne istediğini anladığını gösteriyor. Kadınlar sadece eşit emeğe eşit maaş değil, aynı zamanda iş ve çalışma hayatı arasında denge istiyor. Bu şirketler aile sorumluluklarını aksatmayacak şekilde ayarlanmış çalışma saatleri, evden çalışma fırsatı, işyerine yakın kreş gibi olanakları erkek çalışanlarına da sunuyor.

Uzmanlar, kadınların işgücünün yarısını oluşturduğu modern ekonomilerde ailelerin iyiliği için eşit maaş uygulamasının çok önemli olduğunu söylüyor. Bunun nedeni ekonomik durgunluktan etkilenmeyen sektörlerde çalışan kadın sayısının erkeklerden daha fazla olması. İnşaat gibi ekonomik krizde aniden darbe yiyen sektörlerde çalışan erkek sayısı daha fazla. Kadınlar ayrıca aile bütçesinin yönetiminde ve para harcamada erkeklerden daha çok söz sahibi.

Başka araştırmalara göre de üst düzey yönetiminde daha çok kadın yöneticiye sahip olan şirketler, aynı konumlarda daha az kadın çalıştıran şirketlere oranla daha başarılı. Bu şirketlerden biri olan Campbell, şirket başkanlığına bir kadını, başarılı yönetici Denise Morrison’ı atadı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG