Amerika’nın Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Biegun, Trump Yönetimi'nin Kuzey Kore’yle nükleer programlarıyla ilgili görüşmelere yeniden başlamaya hazır olduğunu söyledi.
Güney Koreli yetkililerle görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Biegun, Amerika’nın Kuzey Kore’den de benzer bir haber gelir gelmez görüşmelere yeniden başlamaya hazır olduğunu belirtti.
Başkan Donald Trump da ay başında Twitter hesabından konuyla ilgili paylaştığı bir mesajda, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un kendisine bir mektup gönderdiğini ve biraraya gelmek ve görüşme konusundaki niyetini bildirdiğini belirtmişti.
Kuzey Kore, Amerika’nın Güney Kore’yle bölgede yaptığı askeri tatbikatların kendisi açısından risk teşkil ettiği gerekçesiyle füze denemelerine yeniden başlamıştı. Kuzey Kore şu ana kadar 6 kısa menzilli füze denemesi gerçekleştirdi.
Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise bu füze denemelerinden duyduğu kaygıyı dile getirdi. Pompeo, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin başka denemeler yapmamasını umduğunu söyledi.
Kuzey Kore’nin son olarak Cuma günü yaptığı denemede fırlattığı füze, 230 kilometre mesafe kat ettikten sonra Kuzey Kore açıklarında denize düştü.Bu füzenin Güney Kore ve Amerika’nın bölgedeki askeri varlığını vurabilecek özellikle olduğu ifade ediliyor.
Başkan Trump ise Kuzey Kore’nin yaptığı füze denemelerinden çok Güney Kore’yle yapılan tatbikatın yüksek maliyetinden şikayet etti.
Kendisine füze denemeleri hakkında soru sorulan Trump, “Bunlar sorun değil çünkü kısa menzilliler” dedi.
Trump, bu füzeleri “ufak olanlar” diye nitelendirdi. Trump ayrıca Kim Jong Un’un kendisine çok güzel bir mektup gönderdiğini, hatta bu mektubun füze denemeleri konusunda ufak bir özür de içerdiğini söyledi.
Trum, görev süresi dolmadan, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılmasını başarmayı umduğunu dile getiriyor.
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore ve Amerika’nın müzakere masasına beklendiği kadar kısa bir sürede dönmeyeceğini dile getirdi.
Pompeo, CBS televizyonuna verdiği demeçte, “Görüşmelere yeniden başlama yolunda engeller olacak. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un masaya gelmesi ve nükleer programdaki düzenlemeler sayesinde iyi bir kazanımla masadan kalkmasını umuyoruz. Bu, Kuzey Kore halkı için iyi olacaktır. Tüm dünya için iyi olacaktır” dedi.