Erişilebilirlik

Amerika Mısır’a Askeri Yardımı Gözden Geçiriyor


Washington her yıl Mısır’a 1 milyar 300 milyon dolarlık askeri yardım yapıyor ve bazı siyasetçiler bu yardımın kesilmesini savunuyor. Ama birçok uzmana göre Amerika’nın Mısır’a etki gücü son derece sınırlı

Mısır’da geçici devlet başkanından sonra yeni bakanlar kurulu da göreve başladı ancak 34 üyelik kabinede, Müslüman Kardeşler’den tek bir üye yok.

3 Temmuz’da Mısır ordusu, milyonlarca Mısırlı’nın dört gün boyunca Mursi yönetimini protesto etmek için sokaklara dökülmesi üzerine yönetime el koydu.

Atlantic Konseyi’ne bağlıOrtadoğu Refik Hariri Merkezi’nden Mirette Mabrouk Mursi hükümetinin, en basit tanımlamayla beceriksiz olduğunu belirtiyor. Mabrouk, Müslüman Kardeşler’in akla gelebilecek her türlü hatayı yaptığını ve çok zor zamandan geçen ülkeyi yönetme konusunda son derece başarısız olduğunu söylüyor. Mabrouk 80 yıl boyunca muhalefette olan ve önceki Mısır yönetimleri tarafından baskı altında tutulan Müslüman Kardeşler’in aniden yönetime geldiklerinde iktidara tutunmayı başaramadıklarını söylüyor.

Müslüman Kardeşler ise geçici hükümetin meşru olmadığı görüşünde.

ABD Mısır’a Yardımı Gözden Geçiriyor

Obama hükümeti ise Amerika’nın Mısır’a yaptığı yardımı tartışıyor. Amerikan yasaları, seçilmiş hükümetlerin askeri darbelerle indirildiği ülkelere yardımların kesilmesini gerektiriyor. Ancak bugüne kadar Amerikalı yetkililer Mısır’da olanlar için ‘darbe’ tanımlamasını yapmaktan geri durdular.

Washington her yıl Mısır’a 1 milyar 300 milyon dolarlık askeri yardım yapıyor ve bazı siyasetçiler bu yardımın kesilmesini savunuyor.

Ancak Amerikan Dışişleri eski Ortadoğu danışmanı Aaron David Miller, bunun kötü bir fikir olduğunu düşünüyor. Miller sonuçta bu yardımın demokratiklik iddiası olmayan, seçimlerin yapılmadığı ve bugünküne benzer boyutta toplumsal gösterilerin asla gerçekleşmediği bir devlete 30 yıl boyunca yapıldığına dikkat çekiyor. Bu rejimin herhangi bir şekilde iktidarı paylaşmayan bir yapıya sahip olduğunu hatırlatan Miller, bu durumda Mısır demokratikleşme sürecindeyken, seçimler yapılmış ve halk iradesi gücünü göstermişken bu yardımın kesilmesinin tamamen mantık dışı olduğunu belirtiyor.

Amerika’nın Mısır Üzerindeki Etkisi Sınırlı

Birçok uzman Amerika’nın Mısır’da olanlarla ilgili etki gücünün son derece sınırlı olduğunu söylüyor.

Rand Kuruluşu’ndan Jeffrey Martini, Mısır’a yapılan Amerikan yardımının yıllar içinde düşmesinin nedenlerinden birinin, Mısır’daki ekonomik büyüme olduğunu söylüyor. Martini 1980’lerin ortasında Mısır’a yapılan Amerikan yardımının bu ülkenin ekonomisinin yüzde 7’sine denk geldiğini ve bunun Amerika’yı Mısır’da söz sahibi yaptığını belirtiyor. Yardım bugünlerde ekonominin 1000’de 7’si büyüklüğünde, bu da 10 kat bir azalma anlamına geliyor. Uzmana göre bu da Amerika’nın etkisini azaltıyor.

Pazarlık gücü olsun ya da olmasın Amerika ve diğer bölge ülkeleri siyasi istikrara sahip bir Mısır’ın bölge için önemli olduğunu düşünüyor.

Mabrouk bölge ülkelerinin Mısır’a kültürel olarak bağlı olduğunu ve aynı zamanda Mısır’ın bölge ülkelerinde işgücü ve siyasi liderlik açısından da önemli olduğunu belirtiyor. İsrail de istikrarlı bir Mısır’a ihtiyaç duyuyor. Mabrouk istikrarlı ve belki de zengin bir Mısır’ın, Ortadoğu için bir zorunluluk olduğunu düşünüyor. Uzmana göre zaten insanların Mısır’daki gelişmeleri bu kadar yakından izlemesinin nedeni de Mısır’ın bölge için önemi.

İlerleyen günlerde Mabrouk ve diğer uzmanlar Amerika ve diğer ülkelerin Mısır’daki gelişmeleri izlemesi ve karışmaması gerektiği görüşünde.
XS
SM
MD
LG