Erişilebilirlik

ABD Irak Büyükelçiliği Önünde Protestolar: Trump İran'ı Suçladı


ABD'nin Irak'ta düzenlediği hava saldırılarına tepki gösteren öfkeli bir kalabalık Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği önünde toplandı. Reuters’a konuşan tanıklar Iraklı göstericilerin bina önündeki bir güvenlik noktasını ateşe verdiklerini aktardı. Iraklı yetkililer Büyükelçilik binasının göstericilerin bina önünde toplanmaya başlamasıyla erken saatte boşaltıldığını aktardı, ancak ABD Dışişleri Bakanlığı ya da Beyaz Saray'dan büyükelçi ve elçilik çalışanlarının binada olup olmadığına dair henüz resmi açıklama gelmedi.

Başkan Donald Trump, yazdığı Twitter mesajında Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği önündeki durumdan İran'ı sorumlu tuttu. “İran bir Amerikalı çalışanı öldürdü, birçoğunu yaraladı. Biz de sert şekilde yanıt verdik, her zaman da böyle yapıyoruz. Şimdi İran, Irak’taki ABD Büyükelçiliği’ne bir saldırı organize ediyor. Bundan tamamen sorumlu tutulacaklar. Ayrıca Irak’tan büyükelçiliğimizi koruması için güvenlik güçlerini kullanmasını umuyoruz ve bunu onlara bildirdik” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Adil Abdul Mehdi ise yabancı büyükelçiliklere yönelik öfke ve saldırganlığın sona ermesi çağrısı yaptı ve göstericilerden ABD büyükelçiliğinin önünü terk etmesini istedi. Mehdi bu eylemlere güvenlik güçleri tarafından müdahale edileceğini ve saldırganların kanunlarla sert şekilde cezalandırılacağı uyarısında bulundu.

Reuters Haber Ajansı'na konuşan Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, güvenlik gerekçesiyle Amerika'nın Bağdat Büyükelçisi ve elçilik çalışanlarının binadan ayrıldıklarını sadece bazı güvenlik görevlilerinin binada kaldıklarını belirtmişti.

Binanın ana girişi önünde toplanan binlerce kişi protesto gösterisi düzenliyor. Göstericilerin binanın güvenlik duvarlarını aşmaya çalıştıkları belirtiliyor. İçerideki güvenlik görevlilerin bina girişine göstericileri dağıtmak üzere sersemletici el bombası attıkları ifade ediliyor. Reuters Haber Ajansı'na konuşan görgü tanıkları en az 4 patlama sesi duyduklarını söylüyorlar.

Binanın girişine sprey boyalarla "Halk adına kapatılmıştır" yazılmış durumda. Binanın çevresindeki güvenlik kameralarının da tahrip edildiği ifade ediliyor. Göstericilerin Irak Hizbullahı ve Haşdi Şabi bayrakları taşıdıkları görülüyor

Göstericiler bina önünde Amerika bayraklarını yakıyorlar
Göstericiler bina önünde Amerika bayraklarını yakıyorlar

Göstericiler, Amerika’nın Irak’ta son olarak düzenlediği hava saldırılarını protesto ediyorlar. Gösteriye katılanlar arasında İran destekli Ashab-ül Ehlül Hak örgütünün lideri Qais Khazali’nin de bulunduğu belirtiliyor.

Reuters Haber Ajansı'na konuşan Khazali, " Amerikalılar Irak'ta istenmiyorlar. Onlar kötülüklerin kaynağı ve buradan gitmelerini istiyoruz" dedi.

Hizbullah Tugayları adlı İran destekli örgütün, Kerkük’teki bir askeri üssü hedef alması ve bir Amerikalı çalışanın saldırıda ölmesi üzerine Amerika Hava Kuvvetleri bu örgüte ait Irak ve Suriye’deki kampları vurmuştu.

Irak Parlamentosu ve Irak’ın istifa eden Başbakanı Abdül Mehdi de yaptığı açıklamayla Amerika’nın hava operasyonunu eleştirmişti.

Operasyonda en az 25 kişi ölmüş 55 kişi de yaralanmıştı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG