Erişilebilirlik

Amerika-Pakistan İlişkilerini Düzeltme Girişimi


Amerika-Pakistan İlişkilerini Düzeltme Girişimi
Amerika-Pakistan İlişkilerini Düzeltme Girişimi

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı John Kerry, Pakistanlı yetkililerle son dönemde gerginleşen ikili ilişkileri onarmak için karşılıklı adımlar üzerinde anlaştıklarını söyledi. Amerikan komandolarının Pakistan topraklarında gizli bir operasyon düzenleyerek El Kaide lideri Usame bin Ladin’i öldürmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Pakistan ziyareti çerçevesinde Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ve Başbakan Yusuf Rıza Gilani’yle görüşen Kerry, ziyaretinin amacının bin Ladin baskınından ötürü Pakistan’dan özür dilemek değil, Amerika-Pakistan ilişkilerini onarmak olduğunu belirtti.

Pakistan Amerika’nın tek yanlı olarak kendi topraklarında düzenlediği operasyonların çok ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulunmuş, Amerikalı yetkililerse El Kaide liderinin yakalanmadan bu kadar uzun süre Pakistan’da nasıl yaşayabildiğini sorgulamıştı.

Öte yandan Pakistanlı liderlerin bin Ladin’e saklanması için yardım ettiği yönünde spekülasyonlar da ortaya atılıyor. Bu iddiaların kanıtlanmadığını söyleyen Kerry, bununla birlikte Amerika’nın Pakistan’a karşı duyduğu güvensizlik ve öfkenin büyüyebileceği uyarısında bulundu.

Amerikalı ve Pakistanlı yetkililerin ortak yaptığı açıklamada Washington’un Pakistan’ın bağımsızlığına ve ulusal çıkarlarına saygı göstermesi gerektiği bildirildi. Pakistan’ın ulusal bağımsızlığına ilişkin kaygılarını anlayışla karşıladığını söyleyen Kerry, İslamabad hükümetinin de bin Ladin baskınının gerektirdiği olağanüstü koşulları anlaması gerektiğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG