Meksika Körfezi’ndeki petrol felaketinin etkileri her geçen gün artıyor. Bir grup bilimadamı ve Louisiana’dan bazı şirketler, en hassas bölgeleri petrol yiyen mikroplar yardımıyla temizlemeyi düşünüyor. Amerika’nın Sesi, petrol yiyen mikropların çoğaldığı bölgeyi ziyaret etti ve planın ayrıntılarını araştırdı.
Bataklıklarda binlerce pelikan yuva yapıyor ve yaşıyor. Petrol felaketinden bir süre önce pelikanlar, türü tehlikede olan canlılar listesinden çıkarılmışlardı. Ancak yerleştikleri bu bölge petrol yüzünden kirlendi. Pelikanların doğal yaşam alanı ölmeye başladı.
Ancak çok yakında bir çözüm bulunabilir. Louisiana Doğal Yaşam ve Balıkçılık Derneği’nden profesör Ralph Portier, yüzlerce galonluk petrol yiyen bakterinin fermentasyonundan sorumlu. Bu bakteriler Meksika Körfezi boyunca sahillere dökülecek.
Portier, "Louisiana’nın güneyindeki bataklıklarda rastladığımız mikro organizmalar var. Bunları “süper böcekler” diye nitelendiriyoruz. Bu organizmalar petrol yemeyi seviyor" diyor.
Portier aynı zamanda Louisiana Eyalet Üniversitesi’nde öğretim üyesi. Bu alanda 30 yılı aşkın süredir çalışıyor ve zararlı maddelerin mikro organizmalar yoluyla temizlenmesi çalışmalarına katılıyor. Portier, mikropların çevre üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını söylüyor: "Yeterli miktarda mikrop bırakırsanız petrol yerler. Petrol bittiğinde de diğer mikroplar onları yer ve böylece ortadan kalkmış olurlar."
Portier, petrolün normalde birkaç gün içinde mikro organizmaların tüketeceği şekilde yüzeye çıktığını söylüyor: "Denizde kalan petrol de yine bataklıklarda rastladığımız mikro organizmalar tarafından tüketiliyor."
Portier’e göre Körfez’de ve denizin yüzeyinde kullanılan seyrelticiler etkili oldu. Ancak uzman, BP’nin denizin derinliklerinde ve canlıların habitatlarına yakın yerlerde kullandığı seyrelticilerin zehirli olabileceğini söylüyor.
Portier, "Petrolü denizin derinliklerinde seyreltmeye çalışmak hatalı. Çünkü petrole en aç mikroplar okyanus yüzeyinin sadece iki-üç milimetre altında yaşıyor" diyor.
TMD Technologies Şirketi, zehirli su ve toprakları mikroplarla temizleme işini yapıyor. Yıllar önce bu şirket Portier’in teknolojisini patentlemiş. Şirketin başkan yardımcısı Bridget Pitre LaBorde, "Mikropları daha fazla petrol tüketebilecek şekilde üretiyoruz. Böylece sulak alanlarda biriken yüksek miktardaki petrolü yiyebiliyorlar" diyor.
Pitre LaBorde, Amerikan Sahil Güvenliği’nden yeşil ışık beklediklerini söylüyor. Onay alır almaz Louisiana’nın hassas sulak alanlarına bu mikropları yaymaya başlayacaklar. Yetkililer, ellerindeki gereçlerle her hafta 45 bin galon bakteri yayabileceklerini belirtiyor.
LaBorde, "Bu filtreyle içeriye tuzlu su çekiyoruz. Sıvı, bu tankın içinde reaktörlerimize ulaşıyor. Burada gördüğünüz köpük aslında mikroplar. Fazla oldukları için köpürüyorlar" diyor
Bilimadamlarına göre, petrol temizlendikten ve plajlar tamamen arındırıldıktan sonra, doğa, bu felaketi de atlatma yollarını en iyi şekilde bulacak.