Erişilebilirlik

Amerika - Venezuela İlişkilerinin Geleceği


Amerika - Venezuela İlişkilerinin Geleceği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ölümü, ‘Venezuela’da şimdi ne olacak?’ sorusunu gündeme getirdi. Ülke içindeki durum ve Amerika dahil başka ülkelerle olan ilişkilerin bundan sonra nasıl şekilleneceği, merak konusu. Uzmanlar, Amerika ve Venezuela arasındaki gergin ilişkilerin kısa süre içinde değişmesini beklemiyor.

Venezuelalılar Chavez için yas tutarken ülkenin geleceğiyle ilgili sorular sorulmaya başladı.

Uluslararası siyasette karizmatik ve nüfuzlu bir lider olan Chavez, Washington’un politikalarının Latin Amerika’yı ekonomik ve siyasi açıdan hegemonya altına almayı amaçladığını savunuyordu.

Michael Shifter, Washington’daki Inter-American Dialogue örgütünden. Shifter, ”Chavez, güçlü bir siyasetçiydi. Güce olan iştahını anlamadan Chavez’in nasıl düşündüğünü, ne yapmak istediğini anlamak mümkün değil. Venezuela içinde ve Latin Amerika genelinde güçlü olmak isteyen Chavez için süpergüç Amerika’ya meydan okumak da bir gövde gösterisiydi,” şeklinde konuşuyor.

Chavez Amerika’yı ülkesindeki sosyalist devrimi engellemekle suçladı. 2002 yılında Bush Yönetimi’nin de desteklediği ancak başarıya ulaşamayan darbe girişimi, Chavez ve destekçilerini çok kızdırdı.

Bu düşmanlık yakın zamanda değişeceğe benzemiyor.

Chavez’in öldüğü gün yapılan toplantıda Yardımcısı Nicolas Maduro Washington’u Venezuela’nın kuyusunu kazmakla suçladı ve iki Amerikalı diplomatın sınırdışı edileceğini açıkladı.

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Carl Meacham’a göre, bu durum ilişkilerin geleceği için hiç de iyi değil: ”Chavez’in geçmişte uyguladığı yönteme sadık kalıyorlar. Venezuela’nın sorunlarına dikkat çekmemek için hep Amerika’yı ya da başka yabancı ülkeleri suçluyorlar.”

Yine de Venezuela Amerika’nın en önemli petrol ihracatçılarından biri. Venezuela yoksul Amerikalılar’ın ısınması için ücretsiz yakıt da sağlıyor.

American Üniversitesi’nden Profesör Philip Brenner, Washington bazı gerçekleri kabul ederse ilişkilerin daha iyi olabileceği görüşünde: ”Venezuela hiçbir zaman petrolü kesme tehdidinde bulunmadı. Bunu unutmamak gerekir. Amerikan egemenliğine meydan okumak dışında çıkarlarımıza zarar verecek hiçbir şey yapmadılar.”

Chavez’in yardımcısı Maduro, şimdilik devlet başkanlığı görevini üstlenecek. Michael Shifter’a göre, Maduro Washington’la daha iyi ilişkiler kurabilir: ”Maduro, kamuoyunun gözü önünde sert bir lider imajı çizecek. Ancak kapalı kapılar ardında sorunlara çözüm bulmaya, en azından Amerika dahil yabancı ülkelerle iletişim kanalları oluşturmaya çalışan bir lider olabilir.”

Maduro’nun suçlamaları, Amerikalı yetkililer tarafından reddedildi. Yetkililer, görüşlerini, Chavez sonrası dönemde uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele ve enerji alanında işbirliği beklentisiyle sınırlı tuttu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG