Erişilebilirlik

Amerika'da 'Borç Tavanı' Konusunda Uzlaşma Yok


Amerika'da 'Borç Tavanı' Konusunda Uzlaşma Yok
Amerika'da 'Borç Tavanı' Konusunda Uzlaşma Yok

ABD Maliye Bakanlığı borç tavanının 2 Ağustos tarihine kadar yükseltilmemesi halinde Amerikan yönetiminin kredi alamayacağını ve borç yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini açıkladı

Başkan Barack Obama ve muhalefetteki Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri arasında borç tavanı konusundaki anlaşmazlık sürüyor.

Amerika’nın ne kadar borçlanabileceği yasal olarak 14 trilyon dolarla sınırlandırılmış durumda. ABD Maliye Bakanlığı borç tavanının 2 Ağustos tarihine kadar yükseltilmemesi halinde Amerikan yönetiminin kredi alamayacağını ve borç yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini açıkladı. Muhalefetin kontrolündeki Temsilciler Meclisi de borç sınırını yükseltemeden önce Obama yönetiminin kamu harcamalarını kesmesini istiyor.

Taraflar haftalık video açıklamalarında tutumlarını izah ettiler. Başkan Barack Obama, Amerika’nın kamu borcunun azaltılması için harcamalarının kesilmesine ek olarak daha varlıklı kesimlerin vergilerinin arttırılması gerektiğini söyledi: “10 yıl boyunca kredi kartına borç yazan Washington tasarruf yapmanın yolunu bulmalı. Kamu harcamalarının tüm kalemlerine, tüm vergi iadelerine – hepsine bakmalıyız ve harcamaları kesebilmeliyiz.”

Obama, kaynak için vergilerin arttırılmasının bazı önemli programlarda kesintiye gerek kalmaması açısından önemli olduğunu kaydetti. Obmaa, öğrenci kredisi, tıbbi araştırma, yaşlılar için sağlık hizmetleri gibi programlarda kesinti yapılmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Muhalefet adına haftalık video konuşmasını yapan Indıana Senatörü Dan Coats Obama’nın teklifini eleştirdi ve iktidardaki Demokratları son iki yıl içinde kamu borcunu yüzde 35 oranında arttırmakla suçladı: “Başkan ve Kongre’deki Demokratlar stratejilerinin işe yaramadığını kabul etmeli. Artık devlet çalışmalarını genişletmenin veya yüksek vergilerin sorunlarımıza çözüm getirmeyeceğini kabul etmeleri gerekiyor. Artık kararlı adımlar atmalıyız ve mevcut krizi çözmek için yeni bir plan yapmalıyız.”

Senatör Coats, bu ay bütçenin dengelenmesini öngören tasarının onaylanmasını istediklerini söyledi. Bu arada Coats ve Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri Obama’nın kamu harcamalarını ciddi bir şekilde kesmesini ve vergi kesintilerine yönelmesini istiyor.

Obama, sorunları çözebilmek için birlik çağrısında bulundu: “Demokrasi her zaman kolay değildir. Tartışmalarımız olacak. Anlaşmazlıklarımız olacak. Ancak daha önce de birlik olarak sorunlarımızı çözebildiğimizi gösterdik.”

Obama tarafların biran önce uzlaşmasını umduğunu söyledi.

Geçen hafta konuşan Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke de Kongre üyelerini uyararak borç tavanı üzerindeki tartışmaların siyasi pazarlık kozu olarak kullanılmaması çağrısında bulundu. Bernanke ülkeyi borçlarını ödeyemeyecek duruma getirmenin küresel düzeyde mali piyasalara ağır darbe vuracağını belirtti.

XS
SM
MD
LG