Erişilebilirlik

Obama Kongre Liderleriyle Uzlaşmaya Çalışıyor


Başkan Barack Obama, ulusal borçlanma tavanının yükseltilmesi amacıyla Kongre’deki Cumhuriyetçi ve Demokrat partili liderleri yarın Beyaz Saray’a davet etti
Başkan Barack Obama, ulusal borçlanma tavanının yükseltilmesi amacıyla Kongre’deki Cumhuriyetçi ve Demokrat partili liderleri yarın Beyaz Saray’a davet etti

Başkan Barack Obama, ulusal borçlanma tavanının yükseltilmesi amacıyla Kongre’deki Cumhuriyetçi ve Demokrat partili liderleri yarın Beyaz Saray’a davet etti.

Obama kararını dün Beyaz Saray muhabirlerinin önüne çıkarak kısa bir brifingle açıkladı. Başkan kendisine sunulan kısa vadeli çözümleri kabul etmeyeceğini söyledi, “son dakikayı beklemeden” bir an önce anlaşmaya varılması çağrısını yineledi.

Amerika Maliye Bakanlığı Kongre’nin ulusal borçlanma limitini 2 Ağustos’a kadar yükseltmemesi durumunda bunun ekonomiye “felaket boyutlarında” etkisi olacağı uyarısı yapıyor. Bu tarihten itibaren federal hükümet ek borç alamayacağı için mali yükümlülüklerini de yerine getiremeyecek. Amerikan hükümeti 14 trilyon 300 milyarlık yasal borçlanma tavanına yaklaşmış durumda.

Ancak muhalefetteki Cumhuriyetçi Partililer, uzlaşmak için devlet harcamalarında büyük kesintiler yapılması ve vergilerin arttırılmaması konusundaki baskılarını ısrarla sürdürüyor.

Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner da, yarınki görüşmeden çok umutlu olmadığını açıkladı. Boehner, “vergi artırımı” içeren hiçbir paketin Temsilciler Meclisi’nden geçemeyeceğini söyledi.

Başkan Obama ve Demokrat Partili müttefikleri bütçe açıklarını kapatmak için Kongre’nin devlet harcamalarında kesinti yapmasına destek veriyor, ama bununla birlikte Amerikalı zenginlere ve petrol şirketlerine yıllardır uygulanan vergi teşviklerine de son vermeye çalışıyor.

Geçen ay Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yönettiği toplantıyı terk etmişti.

XS
SM
MD
LG