Erişilebilirlik

Obama Cumhuriyetçi Partililere Uzlaşma Çağrısında Bulundu


Başkan Obama Beyaz Saray'daki basın toplantısında
Başkan Obama Beyaz Saray'daki basın toplantısında

Başkan Barack Obama, Kongre üyelerine Amerika’nın bütçe açığını indirme ve borç tavanını arttırma konusundaki görüşmelerde bir an önce uzlaşmaları çağrısında bulundu.

Obama Amerika’nın borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesinin ekonomiye tahmin edilemeyecek kadar zarar vereceğini savundu

Amerika’nın 14 trilyon 300 milyar dolarlık iç borç limiti, Ağustos başında dolmak üzere. Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenleyen Başkan, Kongre üyelerinden bu tartışmaları uzatarak, ülkeyi mali bir krizin içine sürüklemekten kaçınmalarını istedi.

Obama ayrıca 1 buçuk trilyon dolara yaklaşan bütçe açığını indirmek için Cumhuriyetçi Partili muhalefeti, zenginlere yönelik vergilerin arttırılmasına razı olmaya çağırdı. Başkan Obama, milyoner ve milyarderlerin daha fazla vergi ödemesi gerektiğini, dev petrol ve havayolu şirketlerinin artık özel vergi indirimlerinden yararlanmaması gerektiğini kaydetti.

Bütçe açığının devlet harcamalarında kesinti yapılarak azaltılacağını savunan Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri, yönetimin borç tavanını arttırma girişimlerine engel oluyor.

Obama Libya operasyonu konusunda da yönetiminin aldığı tutumu savundu. Kongre üyeleri NATO harekatına kendilerine danışmadan katılan Başkan Obama’yı ‘Savaş Yetkileri Yasası’nı ihlal etmekle suçluyor. Bu suçlamaları reddeden Obama, Libya harekatına katılmasının ardında siyasi kazanımlar elde etmeye çalıştığı yolundaki iddiaları da yalanladı.

Başkan Afganistan konusundaysa, Amerika’nın bu ülkeden askerlerini sorumlu bir şekilde çekeceğini söyledi. Afganistan’dan çekilseler bile El Kaide’ye baskıların süreceğini belirten Barack Obama, bu ülkenin yeniden çökmesine izin veremeyeceklerini, bunun el Kaide’nin yeniden toparlanmasına yardım edeceğini savundu.

XS
SM
MD
LG