Erişilebilirlik

Amerika'da Bütçe Görüşmeleri Kızıştı


Amerika'da Bütçe Görüşmeleri Kızıştı
Amerika'da Bütçe Görüşmeleri Kızıştı

Amerikan hükümetinin borç alma limitini yükseltmek üzere Başkan Barack Obama ve Kongre'nin ileri gelen liderleri arasında yürütülen müzakereler dördüncü günde kızıştı. Demokrat ve Cumhuriyetçi partili Kongre üyelerinin yardımcılarından alınan bilgiye göre dünkü görüşmeler sonucu Obama Cumhuriyetçilerin kısa vadeli bir planla vakit kazanma teklifini reddetti. Obama Kongre üyelerini partili taraftarlarını etkilemek için poz yapmaktan vazgeçmeye çağırdı. Başkan üyelerden uzun vadeli bir bütçe anlaşmasına varmalarını istedi.

Cumhuriyetçi partili yetkililere göre Obama toplantı salonunu terketti. Demokratlar ise Obama'nın salondan toplantı bittikten sonra ayrıldığını savunuyor. Müzakereler Cuma günü devam edecek. Cuma günkü görüşmelerde vergi arttırımı konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. Uzmanlar federal hükümetin 14.3 trilyon dolarlık borç alma sınırının 2 Ağustos tarihine kadar arttırılması gerektiğini belirtiyor. Aksi takdirde Amerika kredi borcu taksitlerini geri ödemede gecikecek.

Cumhuriyetçiler kredi alma sınırının arttırılması için federal harcamalarda büyük kesintilere gidilmesini şart koşuyor. Demokratlar harcamalarda kesintiye sıcak bakıyor ancak bütçe açığının kapatılması için vergi arttırımı gerektiğini de savunuyor. Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke Kongre'de anlaşma sağlanamazsa ekonominin büyük bir sorunla karşılaşacağını belirtti. Bernanke anlaşma olmazsa emeklilere , askerlere ödenen maaşlarda kesintiye gitmek gerekeceğini söyledi.

Ülkede güven ortamının sarsılacağı uyarısında bulunan Bernanke, işsizliğin artabileceğini ve ülkenin yeniden ciddi bir ekonomik gerileme sürecine girebileceğini ifade etti. Uluslararası kredilendirme kuruluşu Moody's de Amerika'nın bono notunu düşürmeyi düşündüklerini duyurdu. Bu da Amerikan kredileri için daha yüksek faiz anlamına geliyor.

XS
SM
MD
LG