Erişilebilirlik

Amerika'da Türkçe Öğreniyorlar


Amerika'da Türkçe Öğreniyorlar
Amerika'da Türkçe Öğreniyorlar

Amerika’da birçok eğitim kurumunda İngilizce’nin yanı sıra diğer dilleri de öğrenmek mümkün. Bu diller arasında aklınıza gelebilecek her seçenek var, Türkçe dahil.

New York’taki Binghamton Üniversitesi, Klasik ve Yakın Doğu Araştırmaları Bölümü altında Türk Dili ve Edebiyatı programı başlatmayı planlıyor. Buna altyapı oluşturmak amacıyla da okulda yeni dönemde Türkçe dili öğretilmeye başlandı. Ders sadece üniversite öğrencilerine değil, isteyen herkese açık, onun için de sınıfta yediden yetmişe uzanan bir profil görmek mümkün.

Son takılarda takılıyorlar

60 yaşındaki Katharine Dawson Türkçeye neden ilgi duymaya başladığı sorusuna şu yanıtı veriyor : “Oğlum bu okulda öğrenciyken, çok sayıda Türk arkadaşı vardı, hepsi de çok entelektüel kişilerdi. O yüzden bu dile ilgi duymaya başladım. Ayrıca Türkiye’de Amerikan tarihi dersi verme ihtimalim var, bu nedenle de Türkçe öğrenmek istiyorum.”

Katharine Dawson
Katharine Dawson

Dawson, Türkçe öğrenebilmek için haftada üç gün, iki saatlik yoldan geliyor. Ama zorluklar bununla bitmiyor. Çünkü Türkçe, öğretmesi de öğrenmesi de zor bir dil.

Rachel Daddezio, “Türkçe geçmişte öğrendiğim dillerden çok farklı. İtalyanca, Fransızca ve İspanyolca biliyorum, bu yüzden yeni bir dili daha rahatlıkla öğrenebileceğimi düşünmüştüm, ama açıkçası özellikle son takılarda çok zorlanıyorum,” diyor.

Rachel Daddezio
Rachel Daddezio

Son takılar, Türkçe öğrenen öğrencilerin tek sıkıntısı değil. Örneğin Katharine Dawson, en çok sesli harflerin telaffuzunda zorlandığını söylüyor. Ancak bazı şanslı öğrenciler de yok değil. Örneğin Uygur olan Abdülhabir Muhammed kendi ana diline yakınlığı nedeniyle diğer sınıf arkadaşlarından daha şanslı olduğunu düşünüyor.

Muhammed, Binghamton’da muhasebe ana bilim dalında okuyor; çok sayıda Türk arkadaş edindikten ve ailesiyle İstanbul’u gezme kararı aldıktan sonra Türkçe öğrenmek istemiş.

Abdülhabir Muhammed
Abdülhabir Muhammed

Muhammed, “Birçok kelime zaten aynı, telaffuz da hemen hemen aynı. Biraz çaba gösterince öğrenmek çok kolay,” diyor.

"Türkçe öğrenmesi de öğretmesi de zor"

Binghamton Üniversitesi’ndeki Türkçe derslerini Türkiye’den gelen Gökay Durmuş veriyor. Durmuş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı yurtdışı okutmanlık sınavını kazandıktan sonra bu göreve başlamış. 8 Ağustos tarihinden bu yana da öğrencilerine Türkçe dil becerisi kazandırmaya çalışıyor.

Gökay Durmuş
Gökay Durmuş

Gökay Durmuş da Türkçenin , dünyanın zor dilleri arasında sayılabilecek bir dil olduğunu söylüyor. Durmuş bunun nedenlerini de şöyle açıklıyor: “İngilizcede belirli dil bilgisi kuralları vardır ve bu kuralları öğrendiğinizde İngilizceyi öğrenmiş sayılırsınız. Oysa Türkçe sondan eklemeli bir dil olması itibariyle çok farklı küçük inceliklere sahiptir ve öğrenciler bu karmaşık incelikleri öğrenmekte zorlanıyor,” diyor.

Öğrenciler takılar ve telaffuzun zorluğundan şikayetçi olsa da okutman Gökay Durmuş onların ilerlemesinden memnun: “ Buradaki öğrenciler derse çok hazırlıklı geliyorlar ve çok istekliler. Hepsinde yeni bir dil öğrenme heyecanı var.”

Öğrenciler, bu programı tamamladıklarında günlük hayatlarında yetecek kadar Türkçe öğrenmeyi umuyorlar.


  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG