Erişilebilirlik

Amerikan Askerlerini Bekleyen Sıkıntı


Amerikan Askerlerini Bekleyen Sıkıntı
Amerikan Askerlerini Bekleyen Sıkıntı

Washington’da Kongre üyeleri borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunda hala anlaşmaya varamazken, Amerikan hükümetinin hangi ödemeleri geciktirebileceği kesinlik kazanmış değil.

Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Kongre’den 2 Ağustos günü itibariyle bir anlaşma çıkmazsa, Afganistan’da görev yapan askerilerin maaşlarının zamanında ödenip-ödenmeyeceğinin belli olmadığını söyledi.

Oramiral Mullen, Kandahar’da, Amerikan birliklerine hitaben yaptığı konuşmada, ay sonunu güçlükle getirebilen askerler için bu tür bir gecikmenin moral bozucu olduğunun farkında olduğunu da sözlerine ekledi.

Mullen, askerlere maaşlarının gecikmeli de olsa mutlaka ödeneceğini kaydetti.

Washington’daki siyasi pazarlıklar ise haftasonu tatiline rağmen sürüyor. Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid’in, hazırladığı planı Pazar sabahı oya sunması bekleniyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in planı Cuma günü mecliste kabul edilmiş, ancak Senato’ya takılmıştı.

Kongre üyeleri Pazartesi günü Amerikan borsaları açılmadan bir anlaşmaya varmayı, bu şekilde olası bir paniği önlemeyi amaçlıyor.

Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde kabul ettikleri planla, borçlanma tavanını geçici olarak yükseltiyor ve konuyu 2012’de yeniden tartışmaya açmayı istiyor.

Senatör Harry Reid’in planına destek veren Demokratlar ise tavanın 2012 sonuna yetecek kadar yükseltilmesinden yana.

Boehner’ın planı, borçlanma tavanının derhal 900 milyar Dolar yükseltilmesini, bunun karşılığında da önümüzdeki 10 yıl boyunca harcamalarda ciddi kesintilere gidilmesini de öngörüyor.

Senato’daki Demokratlar, Cumhuriyetçilerden, Senato Çoğunluk lideri Harry Reid’in planını desteklemesini istiyor.

Bu plan devlet harcamalarında 2,5 trilyon Dolarlık kesinti öngörüyor ve borçlanma tavanını 2012 yılı sonuna kadar yetecek şekilde yükseltiyor.

Maliye Bakanlığı, tavan yükseltilmezse 2 Ağustos tarihi itibariyle ödemeleri yapacak parası kalmayacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG