Erişilebilirlik

13 Ocak Amerikan Basınından Özetler


13 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

Amerikan basını, Donald Trump’ın çeşitli bakanlıklara ve federal dairelerin başkanlıklarına aday gösterdiği isimlerin Kongre’deki onay süreciyle ilgili haber ve tartışmalara geniş yer ayırıyor. Hemen hemen tüm gazeteler, Trump’ın bakan adaylarının, yeni başkanla birçok mesele üzerinde ters düştüğü ayrıntısına yer veriyor.

New York Times, Trump’ın aday gösterdiği dört kilit simayı ve Trump’la zıt düştüklerini kanıtlayan sözlerini ana sayfasına taşımış. Habere göre Dışişleri Bakanı adayı Rex Tillerson, Müslümanlar’ın Amerika’ya girişinin yasaklanması önerisiyle ilgili olarak, ”Herhangi bir insan topluluğunun reddedilmesini desteklemiyorum.” dedi. Savunma Bakanı adayı James Mattis ise müttefiklerine bir söz verdiği zaman Amerika’nın o sözü tutmak zorunda olduğunu kaydetti. CIA Başkanı adayı Mike Pompeo, üst düzey Rus yetkililerin Amerika’ya yönelik siber saldırılardan sorumlu olduğunu ifade ederken İç Güvenlik Bakanı adayı John Kelly, Meksika sınırına duvar örmenin işe yaramayacağını kaydetti. Habere, ‘Trump’la en son zıtlaşanlar kendi adayları’ başlığı atan gazete, Tillerson, Pompeo, Mattis ve Kelly’nin her kilit siyasi mesele üzerinde Trump’ın tam tersi görüşlere sahip olduğunu bildiriyor.

Gazete ayrıca Savunma Bakanı adayı James Mattis’in Kongre’deki oturumda her soruya tutarlı yanıtlar vererek, şimdiye kadar kaos havasında geçen geçiş dönemine farklı bir soluk getirdiğini yazmış. New York Times’a göre Mattis, dış siyaset ve ordu hakkında bilgisi son derece sınırlı olan, fevri mizaçlı Trump’ı kontrol altında tutacak önemli bir mekanizma haline gelebilir.

Washington Post ise Hillary Clinton’ın elektronik posta yazışmalarına ilişkin soruşturma açan FBI Başkanı James Comey’nin Adalet Bakanlığı Müfettişliği tarafından inceleme altına alınacağı haberine yer veriyor. Habere göre müfettişlik, FBI’ın Clinton’la ilgili yürüttüğü soruşturmanın usule uygun olup olmadığını araştıracak.

Washington Post bugün ayrıca Baltimore’da müstakil bir evde çıkan yangın haberini de fotoğrafla beraber ana sayfasından vermiş. Habere göre Malone ailesi yangında dokuz çocuğundan altısını kaybetti. Gazete, anne Katie Malone’un, Temsilciler Meclisi üyesi Elijah Cummings’in yardımcılarından biri olduğu ayrıntısına da yer veriyor.

Bugün Wall Street Journal’ın gündeminde ise giderayak yardımcısı Joe Biden’a Amerika’da bir sivile verilen en yüksek onur olan Özgürlük Madalyası takarak büyük bir sürpriz yapan Başkan Obama var. Biden’ın bu sürpriz karşısında çok duygulandığını ve gözyaşlarını tutamadığını yazan gazeteye göre Obama, yardımcısı ve en yakın arkadaşlarından biri olan Biden’a çok özel bir şekilde veda etti. Biden’in 2015 yılında oğlu Beau Biden’ı 46 yaşında beyin kanserinden kaybettikten sonra 2016 başkanlık yarışına katılmama kararı aldığını da hatırlatalım.

Boston Globe, ana sayfasında, başkanlık yemin törenlerinde verilen yemeklerin en büyük geleneklerinden birinin bu defa Trump’la birlikte bozulduğunu bildiriyor. Söz konusu gelenek, Ronald Reagan’dan bu yana her başkanlık yemin töreni yemeği menüsünde Boston usulü kum midyesi çorbasının yer alması. Ancak gazete, yemin törenlerinde servis edilen çorbanın tedarikçisi firmanın bu yıl Trump’ın yemin töreni etkinliklerini hazırlayan komiteden, törene bir hafta kalmış olmasına rağmen henüz sipariş almadığını bildiriyor. Çorbanın memleketi Massachusetts eyaletinin Trump’ı desteklememesi, tedarikçi firmanın Trump’ın ellerinin küçüklüğüne atıfta bulunduğu reklamlarının Trump’ı kızdırmış olması ya da Trump ve ekibinin gelenekten haberdar olmaması, Boston Globe’a göre bu yılki çorba krizinin nedenleri olabilir.

XS
SM
MD
LG