Erişilebilirlik

22 Mart Amerikan Basınından Özetler


22 Mart Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

New York Times, Başkan Donald Trump’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği Yargıç Neil Gorsuch’in Senato Adalet Komisyonu’ndaki onay sürecini ana sayfaya taşımış. Gazete, Demokrat Partili senatörlerin oturumlar sırasında Gorsuch’in adaylığına etkili bir biçimde karşı koymayı başaramadığını ve oturumları, Trump’ın başkanlığına ilişkin bir referanduma dönüştürme girişimlerinin işe yaramadığını yazıyor. Bunun nedeni, Yargıç Gorsuch’un kimi soruları yanıtlamaktan ustaca kaçınması. Örneğin Gorsuch, Demokrat Partili bir senatörün Trump’ın Müslüman ülkelere seyahat yasağı uygulamasına ilişkin sorusunu yanıtlayamayacağını, bu konunun zaten yargıya intikal ettiğini ve bu nedenle yorum yapmayacağını söyledi. Gorsuch, kürtajla ilgili soruyu ise konuyla ilgili görüşlerini açıklamasının, gelecekte mahkemeye başvuracaklara önyargıyla bakması anlamına geleceği için yanıtsız bıraktı. Habere göre Gorsuch, kendisini aday gösteren Trump’a karşı koyup koyamayacağı sorusuna ise hukuk ve Anayasa’nın hizmetkarı olduğu, Trump dahil hiç kimsenin hukukun üzerinde olmadığı ve yasalar emrettiği takdirde Trump’a karşı karar almaktan çekinmeyeceği şeklinde yanıt verdi.

New York Times bugün ayrıca Başkan Trump’ın, selefi Başkan Obama’nın imzasını taşıyan, iklim değişikliğini kontrol altına almayı amaçlayan politikaları geri çevirmek için düğmeye bastığını yazıyor. Gazete, geçen hafta Çevre Koruma Dairesi EPA’in bütçesini yüzde 31 oranında keseceğini, iklim değişikliği araştırmalarına desteği durduracağını açıklayan Trump’ın başkanlık kararnameleriyle çevreyle ilgili yeni düzenlemeler getireceğini bildiriyor. Habere göre Başkan Obama’nın temiz enerji elde etmek için getirdiği bazı kısıtlamalar ya kaldırılacak ya da yeniden düzenlenecek. Örneğin çevreyi kirlettiği gerekçesiyle kapatılması planlanan termik enerji santralları açık kalacak. Obama döneminde son derece popüler hale gelen güneş ve rüzgar enerjisi, Trump döneminde gözden düşecek. Gazete, Trump’ın Paris İklim Anlaşması’nın şartlarını yerine getirmek gibi bir niyeti de olmadığını vurguluyor.

Washington Post ise ana sayfasında Iraklı Ezidiler’in bitmeyen dramına yer veriyor. Gazete, IŞİD’ın soykırım eylemlerine maruz kalan Ezidiler’in şimdi de Kürt peşmergelerle çıkan çatışmalarda kayıplar verdiğini bildiriyor. Habere göre Ezidiler, Türkiye, Irak ve Suriye arasında, Kürt siyasetindeki rekabet ve Ankara, Tahran ve Bağdat hükümetlerinin çıkar savaşları arasında sıkışıp kalmış durumda.

Washington Post bugün ayrıca Amerika ve ardından İngiltere’nin İstanbul Atatürk Havalimanı da dahil Ortadoğu’daki on havalimanından Amerika istikametinde yapılan doğrudan uçuşlarda kabinlere cep telefonundan büyük elektronik cihaz alınmasını yasaklaması haberine yer vermiş. Habere göre karar, hükümetin, teröristlerin elektronik cihazların içine patlayıcı yerleştirme girişimlerinin yeniden canlandığına dair duyum alması üzerine geldi. Hava ulaşımı güvenliği uzmanlarına göre metal olmayan parçalardan elde edilen bombalar, yetkilileri kaygılandırıyor. Kimi uzmanlara göre kararın bu kadar ani ve radikal olması, terör tehdidinin gerçek olduğunun göstergesi. Gazete öte yandan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın yasağı eleştirdiğini bildiriyor. Habere göre Bakan Arslan, Türk ve Amerikalı yetkililerin Trump Yönetimi’nin yasağı geri çekmesi konusunda görüşmeler yaptığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG