Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisi Yeterince Düzelmedi


Amerikan Ekonomisi Yeterince Düzelmedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Amerika Merkez Bankası’nın ekonomiyi güçlendirmek için tahvil alımlarına devam edeceğini açıklamasından sonra borsa hızla yükseldi. Oysa birçok iktisatçı, Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını yavaş yavaş azaltacağını açıklamasını bekliyordu

Amerika Merkez Bankası’nın üst düzey yetkilileri, iki gün süren toplantılardan sonra tahvil alımlarında değişiklik olmayacağını açıkladı.

Başkan Ben Bernanke, toplantılar sonrasında ekonomiyi desteklemeye yönelik stratejiye devam edeceklerini söyledi: “Yaptığımız açıklamada belirttiğimiz gibi kısa vadeli faiz oranlarını yüzde sıfır ila yüzde 0,25 arasında tutmaya, aylık tahvil alımlarında değişiklik yapmamaya ve kısa vadeli faiz oranlarında belirlenen hedeften şaşmamaya karar verdik.”

Merkez Bankası, her ay 85 milyar dolarlık alım yaparak faiz oranlarını düşük tutmaya, böylelikle ekonomiyi canlandırmaya çalışıyor.

Piyasalar, Bernanke’nin verdiği habere anında tepki verdi ve borsalar hızla yükseldi.
Ekonomi profesörü Steven Kyle, bu durumun şaşırtıcı olmadığını söylüyor: ”Borsacılar mutlu çünkü Bernanke’nin verdiği müjdeli haberler, uzun vadeli faiz oranlarının düşük olacağını gösteriyor. Bu borsa için olumlu bir gelişme.”

Ancak ekonomiyi canlandırma programını sürdürmek, Amerikan ekonomisinin yeterli derecede düzelmediği anlamına geliyor. İş piyasası hala zayıf.

Peterson Enstitüsü’nden iktisatçı Joseph Gagnon, ekonominin yeterince canlanmamış olması ve spekülasyonların artması nedeniyle alımların devam edeceğini tahmin etmişti: ”Durum, üç ay önce yapılan tahminlerle karşılaştırıldığında çok iç açıcı değil. Bunun nedenlerinden biri, yüksek faiz oranları. Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltacağı dedikoduları bile ekonomiyi zora sokuyor.”

Kimileriyse Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını ne zaman değil ne kadar azaltacağına bakıyor.

Ben Bernanke, görev süresinin dolacağı Ocak ayında Merkez Bankası başkanlığını bırakacak. Bu durum, bankanın alımları ne zaman ve nasıl azaltacağını tahmin etmeyi zorlaştırıyor: ”Bankanın yeni başkanının işi çok zor çünkü başkasının kurduğu düzeni yavaş yavaş değiştirmesi gerekecek.”

Bazı ekonomi uzmanları esas sorunun tahvil alım programının ne kadar azalacağı değil, yeni bütçe görüşmelerinde Kongre’nin borç tavanı ve hükümet harcamalarına ilişkin anlaşmaya varıp varamayacağı olduğunu kaydediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG