Erişilebilirlik

ABD Ekonomisindeki İyileşme Hızlanıyor


Amerikan Ekonomisindeki İyileşme İvme Kazanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Amerikan ekonomisi ikinci çeyrekte beklenenin üzerinde büyüme kaydetti. Ticaret Bakanlığı gayri safi milli hasılanın Nisan-Haziran ayları arasında yıllık yüzde 2 buçuk oranında büyüdüğünü açıkladı

Dünyanın en büyük ekonomisi, beklentileri bir kez daha geride bırakarak ilk çeyrekte yüzde 1,1‘lik büyüme oranını ikiye katladı. İktisatçılar, bu oranın göz kamaştırıcı olmadığını, ancak yılın başında vergilerdeki artış ve hükümet harcamalarındaki kısıntılar göz önünde bulundurulduğunda iyi bir gelişme olduğunu belirtiyor: ”Yüzde 2 buçukluk büyüme, çok şahane değil. Ancak bir ay once herkes, ikinci çeyrekteki büyüme oranının sıfır olacağını düşünüyordu.”

Amerika’nın ihracatı da arttı. Amerikalı tüketiciler, otomobil ve beyaz eşya gibi dayanıklı ürünlere daha çok para harcadı.

Bir başka raporsa, işsizlik sigortası başvurularında düşüş olduğunu gösteriyor. Rapora göre başvurular, bir hafta öncesine göre altı bin adet azaldı. Bu, işten çıkarılanların sayısının azaldığını gösteriyor.

Merkez Bankası, ayda 85 milyar dolarlık tahvil alımını sona erdirmek için ekonomideki gelişmeleri yakından izliyor. Tahvil alım programı, uzun vadeli faiz oranının düşük kalmasını sağlayarak şirket ve şahısların kredi almalarını kolaylaştırdı, emlak piyasasını güçlendirdi.

Ancak Suriye’ye olası bir askeri müdahale gibi dış etkenler, Merkez Bankası’nın tahvil alımına son vermesini geciktirebilir.

Michael Gayed yatırım uzmanı: ”Savaş, ekonomik teşvikleri geri çekmemek için öne sürülecek en büyük bahanedir. Suriye’de olup bitenler piyasalarda çalkantıya neden olur ve yatırımcılar bundan etkilenirse, Merkez Bankası, tahvil alımını azaltmaktan vazgeçebilir.”

Tüketici güven endeksinin geçen ay düşmesi ve enerji maliyetlerinin yükselmesi de Merkez Bankası’nın tahvil alımlarına son vermesini geciktirebilir.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG