Erişilebilirlik

Amerikan Karşıtı Gösteriler Yayılıyor


Hazreti Muhammed’e hakaret eden amatör bir filmin yol açtığı protestolar Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da çığ gibi büyüyor. Birçok ülkede protestocular Amerikan diplomatik temsilciliklerine saldırıyor ve Amerikan bayraklarını yakıyor.

Amerika Savunma Bakanlığı ise diplomatik temsilciliklerinde güvenliği arttırma yönünde adımlar attı.

California eyaletinde yapılan ve Hazreti Muhammed’i sahtekar ve dolandırıcı olarak tasvir eden amatör filmin ardından Salı günü Libya’nın Bingazi kentindeki Amerikan konsolosluğuna saldırı düzenlenmiş, o sırada içerde olan Amerikan Büyükelçisi Christopher Stevens, bir diplomat ve iki de koruma görevlisi ölmüştü. Saldırı 11 Eylül terör saldırılarının 11’inci yıldönümüne denk geldi.

Bugün birçok bölge ülkesinde gösteriler devam ediyor. Tunus’ta Amerikan büyükelçiliğine yürüyen polisin göstericilere ateş açması sonucu en az beş kişi yaralandı. Göstericilerin ayrıca büyükelçilik kompleksi içinde bulunan bir Amerikan okuluna saldırdığı ve yangın çıkardıkları bildiriliyor.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da patlak veren gösteriler, Kasım ayındaki seçimlerde yeniden seçilmeyi amaçlayan Başkan Barack Obama için büyük bir dış politika sorunu yaratmış durumda. Olaylar ayrıca bölgede diktatörlük rejiminden kurtulan ülkelerin demokrasi deneyimleri ve yeni hükümetlerin Amerika’yla ilişkileri açısından da büyük bir sınav niteliği taşıyor.

Libyalı yetkililer, Bingazi üzerindeki hava sahasını geçici olarak trafiğe kapadı. Kapatma kararına gerekçe olarak İslamcı militanların uzaktan kumandalı Amerikan keşif uçaklarını hedef alan uçaksavar saldırıları gösterildi. Havaalanının trafiğe kapatılması yüzünden dün Türk Hava Yolları’nın tarifeli bir uçağı da Bingazi’den İstanbul’a geri dönmek zorunda kaldı. Uzaktan kumandalı uçaklar Başkan Barack Obama’nın talimatıyla bölgeye gönderilmişti.

Bingazi havaalanının kapatılması, bölgeye gönderilen Amerikan özel kuvvetlerinin, Büyükelçi Stevens’ın ölümünden sorumlu tutulan militanlara bir operasyon başlatmaya hazırlandığı yönündeki söylentileri de arttırmış durumda. Uzaktan kumandalı uçakların da Bingazi’de saldırıya uğrayan konsolosluk binası üzerinde uçtuğu gözlendi.

Ortadoğu’daki gösterilerin ana hedefi Amerikan büyükelçilikleri oldu. Protestocular, Amerika’nın resmi tavrının, California’da çekilen amatör filmin içeriğiyle aynı olduğuna inanıyor. Cuma namazı sonrası gösterilerin artabileceği kaygısıyla birçok ülkedeki Amerikan diplomatik temsilcilikleri bugün tatil yaptı. Büyük bir provokasyona yol açan filmin 14 dakikalık fragmanı internet ve sosyal medya organlarında dağıtılırken birçok bölge ülkesinin televizyonlarında Arapça dublajla gösterildi.

Pentagon, Yemen’in başkenti Sana’da çıkan çatışmaların ardından büyükelçiliğini korumak için bu ülkeye de bir müfreze gönderdi. Yemen’de de göstericiler polisle çatışıtı ve olaylarda bir kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

Mısır’ın başkenti Kahire’de Cuma namazından sonra göstericiler polisle çatıştı. Bazı camilerde Cuma hutbelerinde filmi yapanların şeriat hükümlerince “katledilmesi” çağrısı yapıldı, ancak insanların öfkelerini diplomatlara ve ilgisiz kişilere yöneltmemesi istendi.

Sudan’da göstericiler hızını alamayarak Alman büyükelçiliğine girdi, elçilikteki bayrağın yerine İslami bir pankart astı. Polis Alman büyükelçiliğine giren ve yakındaki İngiliz büyükelçiliğine de girmeye hazırlanan göstericiler göz yaşartıcı gazla dağıttı. Almanya olaylara tepki gösterdi ve Sudan’a yabancı diplomatları korumakla yükümlü olduğunu hatırlattı.

Lübnan’ın Trablus kentinde de gösterilerde bir kişinin öldüğü, bildirildi. Kentte bir Kentucky Fried Chicken restoranı da ateşe verildi. Göstericilerin taşlarla saldırması sonucu 12 polis yaralandı.

Doğu Kudüs’te, Batı Şeria ve Gazze’de de Filistinliler ve Araplar Amerika aleyhtarı gösteriler düzenledi. İsrail polisi göstericilerin Amerikan konsolosluğuna yürümesine engel oldu. Gazze’deki gösterilere 30 bin Filistinli katıldı.

Afganistan’ın Nangarhar ilinde göstericiler Cuma namazından sonra Başkan Obama’nın bir kuklasını ve bir Amerikan bayrağını ateşe verdi. Bazı aşiret liderleri, amatör filmin reklamını yapan Floridalı rahip Terry Jones’un başına 100 bin dolar ödül vadetti.

Bangladeş’in başkenti Dakka’daki gösterilere 10 bin kişi katıldı, göstericiler Amerika karşıtı sloganlar attı ve bir Amerikan bayrağı yaktı. Ancak eylemcilerin Amerikan büyükelçiliğine yürüme girişimleri polis tarafından engellendi.

İran’daki gösterilere de binlerce kişi katılırken, Malezya, Ürdün, Kenya, Bahreyn, Katar, Pakistan ve Irak’ta da protesto eylemleri olduğu bildiriliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu’da infiale yol açan “Müslümanların Masumiyeti” adlı amatör filmin “ifade özgürlüğü” sayılamayacağın söyledi, "İslam'ın yüce değerlerine ve Hz. Peygamber'e hakaret, fikir ve inanç hürriyeti içinde değerlendirilemez" diye konuştu. Ancak Erdoğan halka provokasyonlara kapılmaktan kaçınma çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG