Erişilebilirlik

Kongre'deki aşırı sağcı Cumhuriyetçi Partili kanat federal hükümeti kapanmaya bir adım daha yaklaştırdı


Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, hükümetin kapanmasını önlemek için harcamalarda çok derin kesintiler yapılmasını talep eden aşırı sağcı Cumhuriyetçi kanadı uzun süredir memnun etmeye çalışıyordu.
Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, hükümetin kapanmasını önlemek için harcamalarda çok derin kesintiler yapılmasını talep eden aşırı sağcı Cumhuriyetçi kanadı uzun süredir memnun etmeye çalışıyordu.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin mali yılın sona erdiği tarih olan 30 Eylül'e kadar tahsisat tasarılarını geçirme amacıyla attığı son adımların da başarısız olması ve Kongre üyelerinin haftasonunu geçirmek üzere Washington'dan ayrılıyor olmaları, McCarthy'ye muhalif olan aşırı sağcı Cumhuriyetçi Partili grubun federal hükümeti kapanmaya bir adım daha yaklaştırması anlamına geliyor.

İdare ve Bütçe Dairesi'nden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Beyaz Saray'ın bugün federal dairelere hükümetin kapanmasına hazırlık yapma talimatı vereceğini söyledi. Beyaz Saray, rutin olarak hükümet dairelerine olası bir kapanmaya hazırlık yapmaları için yedi gün önceden talimat veriyor.

Kongre'deki aşırı sağcı kanat federal hükümeti kapanmaya bir adım daha yaklaştırdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:00 0:00

Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, hükümetin kapanmasını önlemek için harcamalarda çok derin kesintiler yapılmasını talep eden aşırı sağcı Cumhuriyetçi kanadı memnun etmeye çalıştı. Ancak Cumhuriyetçi Parti'nin 2024 başkanlık seçimlerindeki adayı olma yarışını önde götüren eski Başkan Donald Trump'ın desteğini alan aşırı sağcı kanat, kontrolü ele geçirdi.

Bir grup aşırı sağcı Cumhuriyetçi, dün genellikle Kongre'den rahatlıkla geçirilen bir savunma tasarısını engelleyerek bir hafta içinde ikinci kez tasarının onaylanmasının önüne geçmiş oldu. Bu durum, bir Temsilciler Meclisi başkanı için daha önce eşi görülmemiş bir başarısızlık olarak tanımlanıyor.

Hükümetin mali yılın sonu olan 30 Eylül tarihinden sonra da fonlanmasını sağlayacak geçici bir tasarı bile, Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçiren aşırı sağcı kanat için sözkonusu değil.

Dünkü oylamadan sonra konuşan ve sıkıntı içinde olduğunu kabul eden McCarthy, “Burayı yangın yerine çevirmek isteyen yeni bir grup var” dedi.

Aşırı sağcıların başkaldırısı, McCarthy'nin muhafazakarlara art arda boyun eğme stratejisinin bu grubu daha da cesaretlendirmekten başka işe yaramadığının göstergesi. Temsilciler Meclisi'ndeki diğer Cumhuriyetçi Partililer'i hiçe sayan aşırı muhafazakarların yasa tasarılarının ise Senato'dan geçme şansı bulunmuyor.

Eski Başkan Trump, Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy'nin önceki aylarda Başkan Joe Biden ile üzerinde anlaştığı daha yüksek seviyeli harcama planına karşı safları sıklaştırma ve kendisine yönelik federal suçlamaları sonlandırma çağrısı yaptı.

Trump, sosyal medya paylaşımında, “Bu ayrıca bana ve diğer Vatanseverlere karşı yapılan siyasi yargılamaların fonlarını kesmek için son şans” ifadelerini kullandı.
Trump, Kongre'deki aşırı muhafazakar kanat hakkında, “Borçlanma sınırında başarılı olamadılar, ama bu sefer de başarısız olamazlar. Paranın gücünü kullanın ve Ülkeyi savunun!” dedi.

Beyaz Saray, Demokrat Partililer ve bir grup Cumhuriyetçi Partili, hükümetin kapanmasının, hükümetin sağladığı hizmetlerden her gün yararlanan vatandaşlar için yıkıcı olacağını ve Amerika'nın dünyadaki yerini zedeleyeceğini kaydediyor.

Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Partililer'in lideri New York temsilcisi Hakeem Jeffries, Trump'ın kısaca MAGA olarak bilinen “Amerika'yı Yeniden Yücelt-Make America Great Again” sloganına atışta bulunarak, “Aşırılık yanlısı MAGA'cı Cumhuriyetçiler'in kendilerine çeki düzen vermesi gerekiyor. İç savaşı sona erdirin, kendinizi toparlayın” dedi.

Aşırı sağcı Cumhuriyetçi Partililer'in lideri Florida temsilcisi Matt Gaetz
Aşırı sağcı Cumhuriyetçi Partililer'in lideri Florida temsilcisi Matt Gaetz

Trump'ın Temsilciler Meclisi'ndeki en sadık müttefiklerinden olan ve aşırı sağcı kanadın liderliğini yapan Florida temsilcisi Matt Gaetz, hükümetin kapanması anlamına gelse de, Cumhuriyetçi Partililer'in hükümetin fonlanması için gereken 12 harcama tahsisatı tasarısının her birini geçirmek için gereken zamanı harcamaktan başka seçeneği kalmadığını söyledi. Tasarıların geçirilmesi, uzun süren, zahmetli bir süreç.

Bir başka seçenek ise Cumhuriyetçiler'in Demokrat Parti'ye katılarak hükümetin 30 Eylül sonrasında da açık kalmasını sağlayacak, CR olarak bilinen geçici tasarıya onay vermesi. Ancak bu durum, McCarthy'nin Temsilciler Meclisi başkanlığını tehlikeye atabilir.

Matt Gaetz ve aşırı sağcı kanattaki diğer Cumhuriyetçiler, harcamalarda kesinti yapmayan bir geçici tasarıya oy vermeyeceklerini söyledi.

Gaetz, Kongre'de dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Geçici tasarının cenazesini kaldırıyorum. Florida'nın birinci seçim bölgesini temsil ediyorum. Burada hükümetin kapanması durumunda maaş alamayacak on binlerce kişi yaşıyor, yani kapanmanın etkisinin ne olacağının farkındayım. İşler yoluna girmeden daha da kötüleşebilir. Kan, ter, zahmet ve gözyaşından başka önerebileceğim bir şey yok, ödeyeceğimiz bedel bu” dedi.

Kongre'nin harekete geçmek için zamanının azalması, hükümetin kapanması olasılığını arttırıyor.
McCarthy'nin hükümetin açık kalmasının ilk adımı olarak genellikle Kongre'de kolaylıkla kabul edilen savunma fonları tasarısını geçirme girişimi, 212'ye karşı 216 oyla reddedildi.

Aşırı sağcı kanat, hükümetin sağladığı birçok hizmetin bütçesinin yüzde 8 oranında kesilmesini ve ABD-Meksika sınırında güvenliğin sıkılaştırılmasını talep ediyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG