Erişilebilirlik

Amerikan Kongresi'nden Türkiye'ye Kıbrıs Eleştirisi


Tasarıyı sunan Kongre üyelerinden Cumhuriyetçi Partili Florida Milletvekili Gus Bilirakis
Tasarıyı sunan Kongre üyelerinden Cumhuriyetçi Partili Florida Milletvekili Gus Bilirakis

Amerika Temsilciler Meclisi, dün Kuzey Kıbrıs’taki dini eserlerin ve mekânların korunması ve dini özgürlüklere saygı gösterilmesi çağrısında bulunan bir tasarı onayladı.

Bağlayıcı niteliği bulunamayan tasarıda Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ı yasadışı olarak işgal ettiği savunuluyor.

Tasarı, Amerikan Kongresi’ndeki Elen dostluk grubu eşbaşkanları Demokrat Partili New York Milletvekili Carolyn Maloney ve Cumhuriyetçi Partili Florida Milletvekili Gus Bilirakis tarafından hazırlandı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de desteklediği tasarıya Türkiye yanlısı Kongre üyelerinin tepki gösterdiği bildirildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayınlayarak tasarının maddi hatalar içerdiği, önyargılı olarak yazıldığı ve Kıbrıslı Türklerle Rumlar arasındaki yakınlaşma sürecini olumsuz yönde etkileyebileceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şöyle deniyor:

“ABD Temsilciler Meclisi, 28 Eylül 2010 tarihinde 1631 sayılı “ Türk İşgali altındaki Kuzey Kıbrıs’ta dini yerlerin ve eserlerin korunması ve dini özgürlüklere saygı” başlıklı bir karar tasarısını kabul etmiştir.

Söz konusu karar tasarısının, sadece Kıbrıs Rum tarafının iddialarını dikkate alarak önyargılı biçimde hazırlandığı görülmektedir. Ayrıca karar metni, Temsilciler Meclisi’nin güvenirliğine zarar verebilecek birçok maddi hatayı içermektedir.

Yanlış bilgilere dayanan önyargılı kararların kabulünün, Ada’da devam etmekte olan BM çözüm sürecine ve Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasında yakınlaşma çabalarına zarar verebileceği de akılda tutulmalıdır.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG