Erişilebilirlik

Amerika'nın Kredi Notu Düşürüldü


Amerika'nın Kredi Notu Düşürüldü
Amerika'nın Kredi Notu Düşürüldü

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's Amerika'nın kredi notunu düşürdü. S&P Amerika'nın AAA kredi derecesini AA+ olarak belirledi. Amerika'nın tarihinde ilk kez kredi derecesi düşürülmüş oldu.

S&P açıklamasında Amerika'nın kredi dinamikleri konusunda alınan önlemlerin yetersiz kaldığı belirtiliyor. Amerika'nın kredi notunun düşürülmesi bütçe açığı ve borçlanma konusundaki kaygıları yansıtıyor. Karar, Amerika'nın borçlanma maliyetini yükseltebilir.

Açıklamada Amerika'nın karar verme sürecinde yaşadığı sorunlara özellikle dikkat çekildi ve şöyle dendi: "Mali ve ekonomik zorlukların yaşandığı bir dönemde Amerikalı yetkililerin ve siyasi kurumlarının etkisi, istikrarı ve öngörülebilirliği zayıflamıştır."

Washington'da iktidarla muhalefet arasında bütçe ve borçlanma konusunda yaşanan anlaşmazlık Amerika'yı zorunlu ödemelerini yapamaz duruma yaklaştırmıştı. Kongre, Amerika'nın yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için borçlanma sınırının yükseltilmesine son ana kadar direndi - bu da Amerika'nın kurumlarına olan güveni sarstı.

Kongre ay başında borçlanma tavanının yükseltilmesini ve kamu harcamalarının kesilmesini öngören tasarıyı 2 Ağustos günü, son anda onayladı. Başkan Barack Obama tarafından imzalanan tasarıya göre önümüzdeki 10 yıl için kamu harcamaları 2,1 trilyon dolar kesilecek, borçlanma tavanı yükseltilerek ek kaynak sağlanacaktı. S&P ise 4 trilyon dolarlık tasarruf çağrısında bulunmuştu.

Moody's kredi derecelendirme kuruluşu da Salı günü Amerika'nın görünümünü negatife çevirmişti.

Uzmanlar S&P kararının yatırımcılara ve dolaylı olarak tüketicilere etkisinden kaygılı.

Amerika Maliye Bakanlığı yetkilileri S&P kararını eleştirdi; kararın 2 trilyon dolarlık hatalı ekonomik modellere dayandırıldığını savundu.


XS
SM
MD
LG